Novi guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle naj dobro sodeluje

Jelka Zupanič
20.12.2018 17:55

V gospodarskih zbornicah zadovoljni, da bo guverner Vasle, dr. Ivan Ribnikar pravi, da ni pomembno, ker nima izkušenj z nadzorom bančnega poslovanja, saj jih tudi drugi kandidati niso imeli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Vasle je kot direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj včasih napovedoval stvari drugače kot Banka Slovenije.
Bobo

Banko Slovenije (BS) bo po skoraj osmih mesecih, odkar jo je predčasno zapustil nekdanji guverner Boštjan Jazbec, v nekaj dneh začel voditi novi guverner, Boštjan Vasle. Dolgoletni direktor Umarja je bil namreč ob imenovanju tam še zaposlen, a bo kmalu drugače. Zdaj štiričlanski Svet BS, katerega predsednik je guverner, bo tako kmalu spet odločal s petimi glasovi in spet bo naš guverner lahko dvigoval roko in odločal o sklepih v Evropski centralni banki (ECB) v Frankfurtu.

GZS: Vasle je preudaren, premišljen ...

In kakšen veter bo Vasle zanesel v centralno banko? Številni poznavalci niso bili zgovorni ali pa le neuradno. Uradno so povedali, da je za delovanje BS pomembno, da ima spet celotno vodstvo. Ali pa, da se z Umarjem včasih niso strinjali in bodo zdaj z ocenami počakali. V Obrtno-podjetniški zbornici so zapisali: "Vasle je svoje dosedanje delo dobro in korektno opravljal, verjamemo, da bo svoje znanje in izkušnje dobro izkoristil tudi kot guverner BS."
Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS, je spomnila, da nosi BS zaradi pasivnosti svoj del odgovornosti za globoko krizo, zato je izbor guvernerja izjemno odgovorna odločitev. "Z Vasletom smo sodelovali že v času njegovega vodenja Umarja. Odlikujejo ga preudarnost, premišljenost, odlična sposobnost komunikacije, pripravljenost vključevanja različnih deležnikov in strateško vodenje. In razreševanje problemov. Z njegovimi dolgoletnimi izkušnjami in odličnim poznavanjem makroekonomije in fiskalne politike smo prepričani, da je dobra izbira za vodenje monetarne politike," je menila.
Zdaj, ko je postal guverner, pa "je pričakovati, da bo BS še dodatno okrepila analitsko službo, ki že tradicionalna velja za valilnico vodstvenih kadrov v državi na področju financ". Banke so danes dobro kapitalizirane in po letih krčenja beležijo zmerno rast poslovanja, ki je posledica gospodarske rasti, je dodala. In pričakovala zato, ker po njihovo trenutno predstavlja nepremičninski trg zaradi izjemno hitre rasti cen stanovanj makroekonomsko tveganje, da bo "regulatorna vloga BS na visoki ravni in bo preprečila ponovitev tako hude bančne krize, kot jo je Slovenija doživela v obdobju 2009-2013".

Občasno je Vasle napovedoval drugače kot BS

Da vemo, da je Vasle kot šef Umarja občasno sporočal javnosti napovedi, ki so bile lahko tudi drugačne od napovedi BS, je bralce Večera spomnil upokojeni dr. prof. Ivan Ribnikar, dolgoletni član sveta BS. "Po tej plati mu je njegova dosedanja zaposlitev dala ustrezne izkušnje, ki jih bo potreboval kot guverner BS. Vendar je zdaj, ko nimamo svojega denarja in svoje denarne politike, najpomembnejša funkcija centralne banke nadzor bančnega poslovanja. Nadzor pomeni preprečiti, da bi banke in tudi druge finančne institucije ter finančni trgi zašli v težave. Centralna banka mora skrbeti za stabilnost finančnega sistema. Zato je zdaj pomembno za vodstvo centralne banke, da poznajo poslovanje bank, drugih finančnih institucij in finančnih trgov. Teh izkušenj Boštjan Vasle nima, vendar so tudi drugi kandidati, do nedavnega favoriti, glede teh izkušenj na istem. Zato ni pomembno, kakšnih izkušenj Vasle nima," pravi Ribnikar.
Pomembno je, da je Vasle vrsto let uspešno vodil ustanovo z več deset zaposlenimi. "Zna sodelovati z ljudmi in, kolikor vem, od njega ne bomo doživeli, da bo začel razpredati, kako moramo likvidirati evro ali vzeti veliki skupini bančnih deponentov njihovo premoženje pri bankah. Čeprav morda misli enako kot establišment, da moramo NLB in druge banke privatizirati, to je prodati tujcem, mu tega ne bo treba govoriti, ker je to že narejeno ali bo vsaj kmalu."

Zanimivo. Noben bankir se ni javil za guvernerja

Ribnikar je ošvrknil tudi same volitve guvernerja. Takole pravi: "Pri volitvah guvernerja je kopica neumnosti. Kako se lahko z razpisom išče guvernerja? Videti je, kot da je to lahko skoraj vsakdo. In tako bo verjetno kmalu. Ko bodo skoraj vse banke podružnice tujih bank, ki ne bodo pravne osebe, ali podružnice, ki bodo pravne osebe, bodo te banke pod nadzorom svojih mater in centralnih bank držav, kjer bodo njihove matere. Takrat bomo lahko izbrali za guvernerja kogarkoli, saj ne bo imel dela.
Zanimivo je tudi, da se za guvernerja ni priglasil noben bankir, ki bi bil glede na svoje izkušnje gotovo dobrodošel. Zato, da bi končno le prodali NLB tujcem, je bilo treba tudi z napihnjenimi izgubami bank zagnusiti ljudem bankirje. To se je oblastem posrečilo. Kmalu bodo imeli bankirji svoja sodišča. Kako torej takšnega človeka postaviti za guvernerja? K sreči Boštjan Vasle kot bankir nima izkušenj."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta