Novinarji TV Slovenija pozivajo k takojšnji razrešitvi začasnega direktorja Valentina Areha

Matej Grošelj Matej Grošelj
28.02.2022 14:56

Predvajanje programa BBC World s simultanim prevodom o vojnem dogajanju v Ukrajini razburja novinarje informativnega programa TV Slovenija. Kritike letijo na Andreja Graha Whatmougha in Valentina Areha.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Valentin Areh je od septembra lani vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija.
Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Aktiv novinarjev informativnega programa TV Slovenija in Sindikat novinarjev TV Slovenija sta generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha pozvala k takojšnji razrešitvi vršilca dolžnosti direktorja javne televizije Valentina Areha, ki položaj zaseda od septembra lani. "S svojimi (ne)odločitvami in popolno odsotnostjo zavedanja dramatičnosti dogajanja v svetu je povzročil hudo programsko škodo in okrnil (že dodobra) načeti ugled RTV Slovenija," so zapisali v pozivu, ki uživa podporo Aktiva novinarjev Radia Slovenija, Aktiva MMC, Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija, Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije.

Kamen spotike je oddajanje programa BBC World o dogajanju v Ukrajini, ki ga je TV Slovenija minuli konec tedna predvajala s simultanim prevodom. Javna televizija je s tem odrezala svojo zunanjepolitično redakcijo na čelu z razvejano dopisniško mrežo. Novinarji zgroženo ugotavljajo, da vodstvo ne zavaja le zaposlenih, ampak vso javnost. "V TV Dnevniku smo kar dvakrat slišali napoved, da bo na drugem programu oddaja o vojni v Ukrajini, pripravljena v sodelovanju med BBC in TV Slovenija. Izkazalo se je, da gre za dvourni prenos Outside Source na BBC World s slabim simultanim prevodom, v katerem so se med drugim pojavljala celo napačna imena ukrajinskih mest."

Škodljiv in nedodelan programsko-produkcijski načrt

Aktiv novinarjev informativnega programa ob tem sprašuje generalnega direktorja Graha Whatmougha, kakšna je pogodba z BBC, za koliko časa je sklenjena in kolikšni so stroški TV Slovenija. Novinarji spet opozarjajo vodstvo javnega zavoda, da je sprejeti programsko-produkcijski načrt za leto 2022 škodljiv in nedodelan. "Prenos programa BBC dokazuje, da vodstvo eksperimentira ter krni ugled in funkcijo javne RTV," so zapisali.

Generalni direktor TV Slovenija Andrej Grah Whatmough se je znašel pod pritiskom novinarjev iz lastne hiše. 
Miloš Ojdanič

Potem ko je televizija po več kot tridesetih letih prestavila tradicionalni oddaji Utrip in Zrcalo tedna na drugi program, se je minuli konec tedna zgodilo, da v prvem predvidenem terminu nista bili predvajani. "To samo dokazuje, da smo imeli prav, ko smo vodstvo opozarjali na uničujoč vpliv premika oddaj na drugi program. Naši argumenti so bili neupravičeno prezrti. Zahtevamo pojasnilo, zakaj dolgo napovedani projekt informativnih oddaj na drugem programu ni zaživel. Očitno je, da kljub vsem zagotovilom in obljubam visokoleteči načrti niso bili realni. Kaotične priprave na vseh področjih so samo še otežile naše siceršnje delo. Odgovornost za zmedo nosi tudi generalni direktor RTV Slovenija. V danih razmerah bi lahko s kadrovskimi potezami vsaj omilil škodljive programske posledice," menijo v aktivu.

Ob tem dodajajo, da je nezaupanje prišlo do točke, ko se bo treba odločiti za posameznike na funkcijah ali večji del kolektiva, "ki želi delati in poročati, a tega preprosto ne more početi na način in v obsegu, ki ga želi in ga zaradi odgovornosti do občinstva tudi mora".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta