Kaj bi lahko bilo v ozadju? Grah Whatmough predlaga, da novi programski svet RTVS glasuje o njegovem mandatu

B. P., DR
21.02.2022 17:45

Po eni interpretaciji si želi generalni direktor RTV Slovenija z glasovanjem o zaupnici utrditi svoj položaj. Na drugi strani pa že nekaj tednov kroži informacija - kar so nam potrdili tudi zaposleni na javnem zavodu -, da bi se Grah Whatmough na ta način umaknil, ker naj ne bi več užival politične, torej Janševe podpore za to funkcijo. Po tem scenariju bi njegov naslednik lahko bil podpredsednik programskega sveta Andrej Prebil, ki velja za človeka iz kroga Aleksandre Pivec. Drugo ime, ki se pojavlja, pa je Vesna Zadravec, novinarka, ki je trenutno strokovna direktorica RTV Slovenija za področje tržnih dejavnosti in programskih vsebin, a skok povsem na vrh nacionalke pa zahteva izkušnje z vodenjem velikih organizacij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Grah Whatmough
RTV

Andrej Grah Whatmough je generalni direktor od konca aprila lani (pred tem je kot kandidat SMC vodil nadzorni svet), potem ko ga je potrdil takratni programski svet. Z novim štiriletnim mandatom, ki so ga začeli 27. januarja letos, pa se je sestava programskega sveta RTV Slovenija "občutno spremenila", je v dopisu svetnikom zapisal generalni direktor RTV-ja: "Marsikdo od vas tako ni mogel sodelovati oziroma soodločati o imenovanju novega generalnega direktorja, ni imel priložnosti spoznati moje vizije, mojega programa dela in prioritet, ki jih želim zasledovati v štiriletnem mandatu. In čeprav boste imeli priložnost spoznavati delo vodstva RTV Slovenija v naslednjih mesecih, tako na sejah komisij kot tudi plenarnih sejah programskega sveta, ocenjujem, da prihodnji projekti vendarle zahtevajo vaše popolno zaupanje, da smo na pravi poti."

Predlaga nov razpis in glasovanje 

Na trgu vladajo izjemno težke razmere. Uporabniki RTV-vsebin in storitev so vse zahtevnejši, poslužujejo se novosti, ki jim jih omogoča napredna tehnologija. Gledanost televizije v živo se močno zmanjšuje, kar je na eni strani rezultat spremenjenih navad gledalcev, deloma pa tudi posledica nezadostnega približevanja programskih vsebin potrebam in željam gledalcev. In to kljub neizmernemu angažmaju vseh zaposlenih na RTV Slovenija, kjer se predanost in zavzetost najbolj pokažeta pri velikih projektih, na primer na pravkar zaključenih olimpijskih igrah v Pekingu, ob tem navajajo v vodstvu nacionalke.

Poleg programskih sprememb javni zavod čakajo tudi številni finančni izzivi, "kot so spodbujanje upokojevanja zaposlenih, iskanje in pridobivanje dodatnih virov prihodkov za zmanjšanje izgube ter v sodelovanju s socialnimi partnerji dosledno izvrševanje finančnega načrta za leto 2022".

Grah Whatmough je zato svetnikom predlagal objavo novega javnega razpisa za delovno mesto generalnega direktorja za novo mandatno obdobje ter da se preveri, ali na podlagi predstavitve svojega programa dela uživa tudi zaupanje novega programskega sveta, novi predsednik programskega sveta Peter Gregorčič pa je izredno sejo programskih svetnikov na to temo sklical za naslednji ponedeljek. Ob tem pa se nekateri že sprašujejo, zakaj bi programski svet objavil razpis za generalnega direktorja javnega zavoda, če s tega mesta aktualni (še) ni odstopil. 

Presenečeni tudi na Kolodvorski

Današnja poteza Graha Whatmougha je presenetila tudi vodilne kadre na Radioteleviziji Slovenija, ki so sicer že slišali, da v Janševem kabinetu naj ne bi bili zadovoljni z njegovim vodenjem javnega servisa. A če bi zahteva po umiku generalnega direktorja res prišla iz kabineta predsednika vlade oziroma iz njegovih krogov, ker naj bi Grah Whatmough prepočasi preurejal oziroma uravnoteževal javni zavod, bi bilo po mnenju naših sogovornikov najbolj častno, da bi prvi mož javnega servisa enostavno odstopil, ne pa da bi pristal na glasovanje o (ne)zaupnici. "Kdo pa bi si želel mrcvarjenja v programskem svetu, ki ga obvladuje Janševa koalicija," se sprašuje eden izmed naših sogovornikov.

Druga razlaga te nenadne poteze, ki smo jo še slišali na RTVS, pa je tudi ta, da naj bi želel Grah Whatmough zgolj pridobiti nov mandat na čelu javnega zavoda, kar pomeni, da bi bil postopek pred delovnim sodiščem, ki ga je zaradi neizpolnjevanja pogojev ob prvem imenovanju sprožil njegov predhodnik Igor Kadunc, brezpredmeten. Kot je znano, so bile doslej razpisane tri obravnave, Grah Whatmough, ki veliko organizacijo, kot je RTVS, vodi od lanskega aprila, pa je bil prisoten zgolj na prvi. 

Marsikoga je presenetila tudi odločitev predsednika programskega sveta Petra Gregorčiča, da je izredno sejo sklical tako hitro, že za naslednji ponedeljek. "Tukaj gre za neki dogovor," je še slišati na Kolodvorski.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta