Ozadje nenavadne poteze na Kolodvorski: Grah Whatmough dopušča tudi možnost, da bodo svetniki izbrali drugega kandidata

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
22.02.2022 14:51

Je v ozadju nezadovoljstvo, ker javni servis pred volitvami objavlja "zgolj" javnomnenjske raziskave Mediane? Bodo morali po novem v uredništvih hkrati objavljati tudi izsledke agencije Parsifal, ki jo obvladujejo podporniki stranke SDS? Bi moral Andrej Grah Whatmough po kadrovanju na javni televiziji izvesti podobne postopke še v vodstvu Radia Slovenija, ki ga trenutno vodi Mirko Štular? Govorili smo tudi s programskim svetnikom Slavkom Kmetičem (SDS).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanič/RTVS

Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough se je v ponedeljek odločil za potezo, ki je marsikoga na Kolodvorski pustila odprtih ust, hkrati pa je v širši javnosti sprožila številna ugibanja, kaj se pravzaprav skriva za tako nenavadnim manevrom.

Adrian Pregelj/rtv Slovenija

Kot sporoča prvi mož javnega servisa svetnikom in svetnicam, zahtevajo projekti, ki jih vodstvo javnega zavoda namerava izpeljati do konca štiriletnega mandata, zaupanje programskega sveta, čigar sestava se je sredi tega meseca občutno spremenila, v njem pa je desnica dobila prevladujoč vpliv. Grah Whatmough omenja finančno nevzdržen položaj javnega zavoda, pridobivanje dodatnih virov prihodkov, zaradi česar da je potrebno kadrovsko (spodbujanje upokojevanja) in programsko prestrukturiranje naše največje medijske hiše. Čeprav še ni odstopil, je na presenečenje mnogih programski svet zaprosil, da pripravi razpis za generalnega direktorja, na podlagi katerega bi preveril zaupanje članov in članic sveta. Ob tem pa je zanimivo, da Grah Whatmough dopušča možnost, da bodo svetniki izbrali drugega kandidata. Verjetno najprej vršilca dolžnosti, po izvedenem razpisu pa še kandidata s polnim mandatom.

 

Janez Janša in Slavko Kmetič
Robert Balen

Ne glede na to, da so zadeve iz postopkovnega vidika zelo nenavadne, nam je uspelo izvedeti, da je za izredno sejo programskega sveta, ki bo ta ponedeljek, že pripravljen predlog besedila javnega razpisa za generalnega direktorja RTVS. Ali bo torej Grah Whatmough na seji odstopil? Slavko Kmetič (SDS), ki spada med najaktivnejše svetnike, odgovarja, da je treba počakati na ponedeljek. "Na seji bo generalni direktor dal neko informacijo in potem bo stekla razprava. Ne vem, zakaj se je tako odločil. Očitno želi preveriti podporo med svetniki za to, kar dela. Glede na stanje na Radioteleviziji Slovenija, kjer se je v zadnjih 15 letih samo zapravljalo in povzročalo kaos, sprejema prave poteze, ni pa še učinkov," je Kmetič za Večer ocenil delo aktualnega "generala" na Kolodvorski, pri čemer naj bi desnico motilo predvsem to, da se Grah Whatmough po kadrovanju na javni televiziji še ni odločil za zamenjave v vodstvu Radia Slovenija, ki ga trenutno vodi Mirko Štular.

Glede tega, zakaj se je Grah Whatmough odločil za tako odmevno potezo, ki je presenetila celo vodilne kadre na javnem zavodu in tamkajšnje novinarje, obstaja sicer več interpretacij. Nekateri trdijo, da si želi generalni direktor, ki je pred tem kot kandidat SMC vodil nadzorni svet, z glasovanjem o zaupnici utrditi svoj položaj za nove, še ostrejše varčevalne ukrepe, pri čemer pa nekateri omenjajo tudi morebitna trenja med SDS in SMC oziroma stranko Konkretno, nenazadnje je v ponedeljek zvečer s svojim nepreklicnim odstopom presenetila poslovna direktorica celjske bolnišnice Margareta Guček Zakošek (SMC, Konkretno). Na drugi strani pa že nekaj tednov kroži na Kolodvorski informacija, da bi se Grah Whatmough želel umakniti, ker naj ne bi več užival podpore predsednika vlade Janeza Janše in njegovih krogov. Med drugim naj bi se v zadnjem času iskrilo predvsem zaradi objav javnomnenjskih raziskav inštituta Mediana, zato naj bi tudi Grah Whatmough v četrtek s programskima direktorjema razpravljal o ideji, da bi vsakič poleg Medianinih raziskav po logiki "pro bono" objavili še izsledke agencije Parsifal, ki so bolj naklonjeni desnosredinskim strankam, zlasti stranki SDS. In kot je znano, je Parsifal lastniško povezan tako s predsednikom nadzornega sveta RTVS Borutom Rončevićem kot programskim svetnikom Matevžem Tomšičem, ki veljata za velika podpornika Janševe SDS.

Zaposleni na RTV Slovenija pričakujejo odgovore generalnega direktorja glede njegove zadnje poteze.
Robert Balen

A če bi umik generalnega direktorja res zahteval predsednik vlade, ker naj bi Grah Whatmough prepočasi preurejal oziroma uravnoteževal javni zavod, bi bilo po mnenju naših sogovornikov najbolj častno, da bi prvi mož javnega servisa enostavno odstopil, ne pa da bi pristal na glasovanje o (ne)zaupnici. "Kdo pa bi si želel mrcvarjenja v programskem svetu, ki ga obvladuje Janševa koalicija," se sprašuje eden izmed naših sogovornikov.

Andrej Prebil, namestnik predsednika programskega sveta
Adrian Pregelj/RTVS

Če bi v ponedeljek Grah Whatmough res odstopil, kot najverjetnejšega njegovega naslednika nekateri omenjajo podpredsednika programskega sveta Andreja Prebila, ki velja za človeka iz kroga Aleksandre Pivec. Drugo ime, ki se pojavlja, pa je Vesna Zadravec, novinarka, ki je trenutno strokovna direktorica RTV Slovenija za področje tržnih dejavnosti in programskih vsebin, a skok povsem na vrh nacionalke zahteva izkušnje z vodenjem velikih organizacij.

Slavko Kmetič ob tem sicer poudarja, da je Grah Whatmough trenutno najoptimalnejša oseba na čelu javnega zavoda, saj ne vidi kandidata, ki bi lahko sedaj prevzel ta položaj.  Prav tako je zanikal, da bi imeli na desnici novega kandidata za vodenje javnega servisa, pri čemer na Kolodvorski vse pogosteje omenjajo celo direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanijo, ki se v zadnjem času veliko ukvarja z analizami poročanja RTVS.  

Nekateri naši sogovorniki pa imajo še tretjo razlago te nenadne poteze generalnega direktorja. Po tej naj bi želel Grah Whatmough zgolj pridobiti nov mandat na čelu javnega zavoda, kar pomeni, da bi bil postopek pred delovnim sodiščem, ki ga je zaradi domnevnega neizpolnjevanja pogojev ob prvem imenovanju sprožil njegov predhodnik Igor Kadunc, brezpredmeten. Kot je znano, so bile doslej razpisane tri obravnave, Grah Whatmough, ki veliko organizacijo, kot je RTVS, sedaj vodi že več mesecev, pa je bil prisoten zgolj na prvi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.