NSi se želi pozicionirati na sredino

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
05.08.2019 13:39

V tej luči predsednik stranke Matej Tonin napoveduje prenovo programa, ki naj bi jim odprla nove možnosti. Želja po projektnem sodelovanju s Šarčevo vlado je še aktualna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Tonin
Robert Balen

"Smo za sodelovanje, se pa ne ponujamo. Pripravljamo se za novo priložnost, zato se bomo lotili prenove temeljnega programa stranke v smeri pozicioniranja NSI na sredino," je ob 19. obletnici stranke napovedal njen predsednik Matej Tonin. Slednji se pri tem želi vzgledovati po evropskih sestrskih strankah, kot je denimo nemška CDU. "Pri nas se stranke delijo na leve in desne glede na odnos do preteklosti in osmosvojitvene dogodke. Mi se želimo pozicionirati evropsko primerljivo, pri čemer šteje odnos stranke do ekonomije; smo za socilano-tržno ekonomijo, odnos do sveta in vrednot,"je poudaril Tonin, ki konkretnega odgovora na vprašanje, ali se s pomikanjem v sredino želijo od koga že posebej odmakniti, ni podal. Je pa ponovil, da želijo biti stranka, ki bo združevala in povezovala oba politična pola v korist Slovenije.
Na vprašanje, ali si še vedno želijo sodelovanja v vladi Marjana Šarca, je pritrdil, a dodal, da se ne ponujajo. "Pripravljeni smo projektno sodelovati od zakona do zakona, ne želimo pa podpisovati nobenega dogovora, ker imajo že koalciija in Levica s tem težave." Tonin meni, da ne bi bilo slabo, če bi tudi sedanji predsednik vlade Marjan Šarec ponudil  parlamentarnim strankam svojevrstno Partnerstvo za razvoj, saj je dosedanje sodelovanje med vladajočo koalicijo in Levico pokazalo, da še ni prišlo do temeljnih strukturnih reform, ki  so potrebne. Čakalne vrste bo, tako prvak NSi, mogoče odpraviti le, če bo ljudem omogočeno, da se zdravijo na stroške zdravstvene blagajne ne glede na to, ali jih zdravijo v javni ali privatni ustanovi. Prav tako so nujne spremembe trga dela, saj sedanje stanje, ko so med delom in nedelom premajhne razlike, ni spodbudno za iskalce zaposlitve. Pa tudi velike državne investicije je potrebno zastaviti na način, da bodo služile ljudem in ne gradbenim baronom.
Na vprašanje, ali se s premierom Šarcem pogovarjata o sodelovanju, je Tonin dejal, da so stiki s kabinetom predsednikom vlade kakor tudi med njima osebno ob večjih zadevah, o katerih odloča državni zbor. Nazadnje sta tako govorila pred obravnavo predloga zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katerim so želeli financiranje zasebnih šol urediti glede na ustavno odločbo. Njihov predlog, da bi omejili število zasebnih šol, ki bi jih financirala država, ni bil realiziran. S predlaganimi rešitvami pa se v NSi niso strinjali, zato so že imeli pripravljeno interpelacijo zoper ministra za izobraževanje Jerneja Pikala. Vložili je niso, saj je ob ponovnem glasovanje zaradi veta državnega sveta zakon padel. Je pa Tonin napovedal, da bodo vložili svoj predlog, če vlada ne bo prišla z novim.
Tonin še ocenjuje, da bo ta vlada zdržala vse dokler jo bo Šarec pripravljen voditi. Tudi zato se mu zdi smela Šarčeva napoved, da sprejetje proračuna veže na zaupnico. "Sam nimam strahov, da proračun ne bi bil sprejet," je dejal Tonin prepričan, da so dosedanja nestrinjanja in grožnje LMŠ-jevih partneric, da ne bodo podprle proračuna, zgolj obvezna folklora.
Stranka  bo o novem programu odločala na novembrskem kongresu. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta