O vlogi STA in zadnjem zapletu z Zavrlom, Verčičem in Perčičem: "Vse skupaj se mi zdi zelo neprimerno in dobesedno - nevarno"

Žana Vertačnik
02.12.2020 15:49
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"To je bilo obdobje, v katerem smo vsi razmišljali, kaj lahko dobrega naredimo za Slovenijo. In tisti, ki smo bili bolj v medijskem poslu, smo vedeli, da Slovenija potrebuje svoj informativni aparat. Osnovni cilj je bil, da vzpostavimo lastno komunikacijo do mednarodne javnosti," se začetkov Slovenske tiskovne agencije (STA) spominja eden izmed njenih soustanoviteljev Franci Zavrl.

Večerova vest, ki je izšla tik pred osamosvojitvijo junija 1991.
Arhiv Večera

Delali so z dušo in entuziazmom

Prvi odgovorni urednik je postal Dušan Rogelj, prvi direktor pa Dejan Verčič. Kot nam danes pove Verčič, profesor na FDV in partner v družbi Herman & partnerji, so imeli v tistem času voljo, zato so našli tudi pot: "Osnovna ideja je bila, da bi naredili kooperativo medijskih hiš, ki bi bile neposredne lastnice tiskovne agencije, ampak za to ni bilo prave volje zaradi ljubosumja enega na drugega." Namen agencije je bil, tako Verčič, obvod Tanjugu, ki je takrat o dogajanju v Sloveniji obveščal tuja veleposlaništva, pa tudi širšo mednarodno javnost: "Istočasno pa začeti vzpostavljati lokalno mrežo dobrih novinarjev in dopisnikov, zato da bi Slovenija tudi znotraj sebe vzpostavila zmožnost komuniciranja."  

Večer je maja 1991 poročal o napovedi takratnega ministra za informiranje Jelka Kacina, da bo junija zaživela STA. 
Arhiv Večera

Z rastjo agencije raslo spoznanje o njeni pomembnosti 

Agencija se je začela profesionalizirati in postajati podobna drugim modernim agencijam, pravi Zavrl: "STA je najpomembnejši vir razdrobljeni slovenski medijski krajini in s tega stališča je izjemno pomembna. Številni mediji živijo in se napajajo od njenih vesti." Tako kot je rasla agencija, pa je raslo spoznanje političnih, gospodarskih in kulturnih elit, da gre za pomembno institucijo in del kritične infrastrukture, je prepričan Verčič. S toliko več skrbi spremlja zdajšnje razprtije, ki jih je povzročila vladna poteza zaustavitve financiranja STA: "Vse skupaj se mi zdi zelo neprimerno in dobesedno - nevarno. Iz takšnih razprtij se lahko zgodi celo še kaj hujšega, kot so sami akterji hoteli. Zato mi je zelo hudo pri srcu, da se pod vprašaj postavlja normalno delovanje STA. Ne gre za posameznike, tu gre za kritično infrastrukturo države in z državo se na tak način ne igra."

Perčič medtem pravi: "STA je postal kredibilen, zanesljiv in splošno sprejet medij. To, kar delata Barbara Štrukelj in Bojan Veselinovič (odgovorna urednica in direktor op. p.), je dobro delo. Janez Janša pa ne izbira sredstev za demontažo države in diskreditacije." Perčič verjame v objektivnost agencije in opozarja na pomembnost njene funkcije: "Če agencija o nečem ne poroča, je, kot da se to ni zgodilo." Zavrlu se medtem zdi nemogoče, da se stvari pripeljejo tako daleč, da "pred Slovenijo perejo perilo, namesto da bi to na racionalen način rešili z diskusijo". 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.