Janševa vlada ne bo več financirala Slovenske tiskovne agencije, iz DeSUS in SMC zahteva po umiku sklepa

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
01.12.2020 12:05
Zahtevali so denimo tudi pojasnila, koliko intervjujev s pevci iz zabavne glasbe (kot je Zlatan Čordić Zlatko) je STA opravila, kakšna je njihova dolžina, primerjave dolžin in podobno. DeSUS: "V stranki zahtevamo takojšen umik sklepa, s katerim brez predhodne in argumentirane razprave vlada močno posega v slovenski medijski prostor."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša
Robert Balen

Odnos Janševe vlade do medijev se še naprej zaostruje. Če je bila najprej tarča pritiskov javna radiotelevizija, je sedaj državna tiskovna agencija, kar je že večkrat na družbenem omrežju twitter dal vedeti tudi premier Janez Janša.

Vladni urad za komuniciranje (Ukom) je namreč vlado, ki je tak sklep tudi sprejela, na včerajšnji dopisni seji seznanil o nezmožnosti izvajanja pogodbe o opravljanju javne službe v letu 2020, sklenjene s Slovensko tiskovno agencijo (STA), in nezmožnosti sklenitve pogodbe o opravljanju javne službe v letu 2021. Sklep so sicer v sporočilu za javnost po seji vlade zamolčali.

Vladni sklep

Kot je znano, zakon o STA v svojem tretjem členu določa, da je "dolžnost ustanovitelja zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA ter primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe na podlagi letnega poslovnega načrta STA". Poleg tega zakon v 20. členu še določa, da agencija pridobiva sredstva tudi "iz sredstev državnega proračuna na podlagi letne pogodbe med ustanoviteljem in STA". 

Uroš Urbanija, direktor Ukoma
Ukom

Ukom se pri obrazložitvi sklepa sklicuje na to, da je direktorja in nadzorni svet STA pozval k predložitvi več dokumentov, ker naj bi ti prispevali k celovitemu pregledu nad poslovanjem STA in s tem tudi ugotovitvi, kaj pomeni primerno financiranje za izvajanje javne službe. Tako so zahtevali seznam vseh prihodkov STA v letu 2020, kopije pogodb iz tržne dejavnosti, poimenski seznam plač v bruto zneskih vseh zaposlenih, vključno z direktorjem, seznam zaposlitev za zadnjih pet let in seznam pogodb z zunanjimi izvajalci, seznam pogodb z medijskimi hišami, seznam oglaševalskih sredstev, analizo finančnih učinkov iz oglaševanja dejavnosti STA, pa tudi specifikacijo stroškov v oktobru 2020. Hkrati so terjali tudi konkretna razkritja, kot na primer, koliko je stal konkreten oglas v Dnevniku in zakaj so ga objavili tam, pa tudi ponudbe ostalih medijev, podatke o številu fizičnih naročnikov in predvidevanja, koliko naročnikov bodo pridobili zaradi oglasa. Zahtevali so denimo tudi pojasnila, koliko intervjujev s pevci iz zabavne glasbe (kot je Zlatan Čordić Zlatko) je STA opravila, kakšna je njihova dolžina, primerjave dolžin in podobno. Ker mu vseh teh podatkov vodstvo ni posredovalo, mu očitajo kršitev pogodbe ter s tem utemeljujejo odločitev za opustitev financiranja dejavnosti.

Vprašanja smo poslali tudi na Ukom, na njihove odgovore še čakamo.

Zvečer se je na svoji spletni strani oglasil ustavni pravnik dr. Andraž Teršek. Pravi, da Ukom nima pooblastil oziroma možnosti, da "sprejme oblastno odločitev o odtegnitvi financ STA, o finančnem onemogočenju STA". "Je pa v ustavi člen, celo več členov, zaradi katerih tega ne sme," se je Teršek odzval na zaustavitev financiranja državne tiskovne agencije. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta