Ob menjavi v Beli hiši iz Ljubljane odhaja veleposlanica Blanchardova

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
10.01.2021 20:30
Lyndi Blanchard, ki Ljubljano zapušča te dni, je uspelo opazno dvigniti raven odnosov med Slovenijo in ZDA, pri čemer se za razliko od kakšnega predhodnika ni vpletala v slovenske notranjepolitčne teme.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Udovič, FDV, predavatelj
Fdv
Ameriško veleposlanico Lyndo Blanchard je pred odhodom iz Slovenije obiskal predsedik Borut Pahor.
Urad Predsednika Rs

"Lyndo C. Blanchard sem danes obiskal v njeni rezidenci. Ob zaključku njenega mandata se ji iskreno zahvaljujem za njen prispevek k odnosom. Odnosi med Slovenijo in ZDA se bodo še naprej krepili. Veselim se sodelovanja z novoizvoljenim predsednikom Joejem Bidnom in novo ameriško administracijo," je v petek tvitnil slovenski predsednik Borut Pahor. Kot smo neuradno izvedeli, bo Blanchardova Slovenijo verjetno zapustila v kakšnem tednu dni, morda še pred inavguracijo novega predsednika ZDA, ki bo 20 januarja. Ta teden bo opravila poslovilne obiske pri slovenskih institucijah. Tako se bo danes lahko na svojem ministrstvu od nje poslovil minister za javno upravo Boštjan Koritnik, je poročala STA.

​Kratek, a učinkovit mandat

Veleposlanica Lynda Blanchard se torej od Slovenije poslavlja že po letu in pol. Nenapisano pravilo v ameriški diplomaciji je, da veleposlaniki, ki so bili imenovani po politični liniji, ponudijo odstop v času okoli inavguracije novega predsednika. Tako je ravnala tudi Blanchardova, sicer dobra prijateljica soproge odhajajočega Donalda Trumpa Melanie, ki, kot je znano, prihaja iz Slovenije. Ameriški veleposlaniki so namreč tako rekoč osebni odposlanci predsednika na tujem, kar je nekoliko drugačno dojemanje kot v Evropi. Je pa res, da mandate slovenskim veleposlanikom na tujem prav tako podpiše slovenski predsednik. Pa vendar veljajo za odposlance države. 

Epa

Delo Blanchardove v Sloveniji imajo mnogi za uspešno. Uspelo ji je - ob voljni vladi Janeza Janše - dvigniti ameriško-slovenske odnose. V tem času je Slovenija s strateško partnerico čez lužo podpisala pomembna dokumenta: memorandum o razumevanju sodelovanja na področju civilne jedrske energije in med lanskim obiskom državnega sekretarja Mika Pompea na Bledu deklaracijo o varnosti omrežij 5G. Ni pa ji uspelo, da bi pripravila obisk Melanie in njenega soproga, kar gre prej kot čemurkoli drugemu pripisati pandemiji. Namestnica veleposlanice, ki bo po njenem odhodu odpravnica poslov na ameriški ambasadi v Ljubljani, Susan Falatko je sporočila: "Poleg tega, da se je veleposlanica Blanchardova neumorno posvetila krepitvi naših bilateralnih odnosov, je bila tudi neverjetna v podpori vsakogar v naši ekipi na veleposlaništvu. Resnično jo bomo pogrešali."

Andrej Petelinšek

Da je veleposlanica zares storila veliko za krepitev odnosov med državama, se strinja tudi Boštjan Udovič s Katedre za mednarodne odnose Fakultete za družbene vede v Ljubljani: "Bila je tukaj le kratek čas, vendar lahko Slovenijo zapušča zadovoljna, saj je uspešno zastopala ameriške interese in pospešila odnose med državama. To je sicer napovedovala že prejšnja Šarčeva vlada z zunanjim ministrom Mirom Cerarjem, še bolj pa je ta usmeritev prišla do izraza pod Janševo vlado. V nasprotju s kakšnim predhodnikom se Blanchardova ni spuščala v naše notranjepolitične polemike. Posvečala se je predvsem krepitvi gospodarskega sodelovanja." Tudi Udovič meni, da je škoda, ker ji zaradi zunanjih razlogov ni uspelo v Slovenijo pripeljati ameriškega predsedniškega para, saj bi bil trenutek primeren. 

Boštjan Udovič
Fdv

​Leto dni zamude

Lynda Blanchard je v Slovenijo prispela avgusta 2019, čeprav je bila za veleposlaniško nalogo nominirana že junija leto dni prej. Med to več kot enoletno zamudo, torej po odhodu njenega predhodnika Brenta Hartleyja, so veleposlaništvo ZDA v Sloveniji vodili odpravniki poslov. To so nekateri razumeli za tiho sporočilo Sloveniji, ki da se je pod prejšnjimi vladami odmaknila od ZDA.

Blanchardova je soustanovila podjetje za upravljanje investicij in nepremičnin B & M Management Company, vredno več kot milijardo dolarjev. Podjetnica je tudi soustanoviteljica humanitarne razvojne fundacije 100X iz Alabame, ki se posveča izkoreninjenju revščine in izboljšanju življenja otrok. Veleposlanica je več kot 20 let delovala kot zagovornica pravic ljudi s posebnimi potrebami. Sama je mati sedmih otrok, od katerih je štiri posvojila v tujini.

Njeni šoloobvezni otroci so živeli z njo v Sloveniji, starejša, odrasla otroka sta jo v Sloveniji obisk(ov)ala iz ZDA. Večino časa je pri nas z njo preživel tudi mož John, ki je kot nepremičninski magnat za Trumpov inavguracijski fond doniral več kot pol milijona dolarjev, za vnovično izvolitev pa še 250 tisoč dolarjev. Skupaj pa sta Blanchardova za republikansko stranko donirala več kot dva in pol milijona dolarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta