Ob plači še celotna pokojnina?

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
03.10.2020 06:30

Strateški svet za debirokratizacijo predlaga, da delo po starostni upokojitvi ne bi vplivalo na višino pokojnine. Marijanu Papežu, direktorju Zpiza, se zdi taka rešitev v dani situaciji pretirana, predlaga polovico pokojnine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdaj imajo vsi tisti, ki izpolnijo pogoje za starostno upokojitev, možnost delati naprej, ne da bi se upokojili. 
Profimedia

Strateški svet za debirokratizacijo pod vodstvom Ivana Simiča predlaga, da se upokojencem omogoči, da po upokojitvi še naprej delajo in poleg plače, od katere se obračunavajo vsi davki in prispevki, prejemajo tudi celotno pokojnino. A le pod pogojem, da ob izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino prekinejo delovno razmerje in ga na novo sklenejo bodisi pri istem bodisi pri drugem delodajalcu. To pa je bistvena razlika od sedanje ureditve.

Že zdaj imajo namreč vsi tisti, ki izpolnijo pogoje za starostno upokojitev, možnost delati naprej, ne da bi se upokojili. Poleg plače ob tem dobivajo še del bodoče pokojnine. Delovnega razmerja jim ni treba prekiniti, delodajalci pa jih ne morejo prisiliti v upokojitev. Tu je ta bistvena razlika v primerjavi s predlogom strateškega sveta za debirokratizacijo. In seveda v višini pokojnine, ki bi jo dobivali. Zdaj lahko dobivajo 40 odstotkov starostne ali 20 odstotkov predčasne pokojnine, po novem predlogu naj bi celo. Tej rešitvi so naklonjeni v Obrtni zbornici Slovenije (OZS), saj se zanjo zavzemajo že več let. "Upokojeni obrtniki in podjetniki, ki želijo nadaljevali svojo dejavnost, morajo prejemati stoodstotno pokojnino in plačevati prispevke. V Avstriji in Nemčiji dobijo ljudje ob izpolnitvi pogojev za upokojitev polno pokojnino ne glede na to, ali se upokojijo ali pa delajo še naprej," pojasnjujejo. Strinjajo se tudi s predlogom, da bo delavcu, ki izpolni pogoje za upokojitev, avtomatsko prenehalo delovno razmerje, nato pa se lahko z delodajalcem odločita za nadaljnjo zaposlitev.

Marijan Papež: "Pri reaktivaciji ima aktivno vlogo tudi delodajalec, kar delodajalci upravičeno pogrešajo."
Zpiz

Predlog pretiran

"Predlog strateškega sveta, da bi prejemal tisti, ki bi po prenehanju delovnega razmerja z istim delodajalcem ali drugim ponovno sklenil delovno razmerje, 100 odstotkov pokojnine, je po moji oceni v dani situaciji pretiran. V zadnjih letih je bilo že nekaj pobud za to možnost, pa tudi nasprotovanj takim predlogom in tudi sedanji ureditvi, ki omogoča prejemanje 40 odstotkov starostne pokojnine, prva tri leta po izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino. Treba bi bilo razmišljati o nižjem odstotku, denimo 50 odstotkov pokojnine. Razmisliti pa bo treba tudi, ali nekomu, ki se po upokojitvi ponovno zaposli, pripada dodatek za minulo delo, ker je že pokojnina rezultat minulega dela. V javnem sektorju pa denimo tudi, ali pripadajo upokojencu, ki se ponovno zaposli, vsa horizontalna napredovanja," meni generalni direktor Zpiza Marijan Papež.

Stimulirana reaktivacija

Seveda so pogledi na ta predlog zelo različni. Sindikati so pri pogajanjih o zadnjih spremembah pokojninskega zakona ostro nasprotovali delodajalski strani, ki se je zavzemala, da bi imela pri tem, koga obdržati v službi in koga ne, več besede. Tako se tudi v Zpizu srečujejo s čedalje več vprašanji delodajalcev, kakšne so možnosti, da bi nekomu z izpolnjenimi pogoji za upokojitev prenehalo delovno razmerje in da bi imeli delodajalci vlogo pri tem, koga še potrebujejo. Poleg tega svarijo, da bi predlog OZS pomenil veliko nelojalno konkurenco mladim, ker bi upokojeni obrtnik lahko ponujal cenejše izdelke in ker bi upokojenci, ki bi ob plači dobivali 100-odstotno pokojnino, bili pripravljeni delati za nižjo plačo.

"Najbrž bo v prihodnje - in v tej smeri gresta tudi ta dva predloga strateškega sveta, ki ju moramo obravnavati skupaj - bistveno bolj stimulirana reaktivacija kot pa nadaljnje ostajanje v zavarovanju. Pri reaktivaciji ima aktivno vlogo tudi delodajalec, kar delodajalci upravičeno pogrešajo, ko delavec izpolni 'polne pogoje' za upokojitev. Ob teh dveh predlogih se bo postavilo kar precej vprašanj in pomislekov, tako da bo razprava najbrž precej burna. Seveda pa lahko pričakujemo ob tem tudi predloge možnih vmesnih rešitev. Tudi meni se predvsem v zadnjih nekaj letih, ko razmišljam o tej problematiki, sodelujem v razpravah, berem in poslušam različna strokovna ali manj strokovna mnenja, porajajo določene možne vmesne rešitve," dodaja Papež.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta