Občinam povprečnina, kot veleva zakon

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
17.09.2019 18:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Vlada in občinska združenja niso dosegli dogovora o višini povprečnine - znesek na prebivalca za zakonsko določene naloge -, zato bo obveljal izračun, ki ga je naredila vlada na podlagi zakonsko določene formule, ki temelji na štiriletnem povprečju občinskih stroškov. V prihodnjem letu bodo tako občine dobile 589,11 evra povprečnine na prebivalca, v letu 2021 pa 588,3 evra. Predstavniki občinskih združenj, ki sicer izražajo zadovoljstvo nad pristopom sedanje vlade do občinskih problemov, so želeli, da bi se pri izračunu povprečnine upoštevalo le povprečje stroškov za lansko leto, in ne, kot določa zakon, povprečje zadnjih štirih let, po katerem bi tako prihodnje leto prejeli 630 evrov. V Skupnosti občin Slovenije (SOS) ocenjujejo, da tako določena povprečnina ne pokriva vseh zakonsko določenih nalog, pa čeprav je izračunana v skladu z zakonom. Ob tem so ugotovili še, da kljub zakonskemu določili o 54 odstotkih dohodnine, ki bi jo država morala nameniti za zakonsko določene naloge, ta odvaja občinam le 49 odstotkov dohodnine. "Država si je vzela kar pet odstotkov, kar pomeni, da rezerve za poplačilo zakonsko določenih nalog še so, a se jih ne da občinam," je bila jasna generalna sekretarka SOS Jasmina Vidmar. Minister za javno upravo Rudi Medved je sicer po zaključku pogajanj dejal, da razume potrebo občin po višji povprečnini, saj so precej višji tudi njihovi stroški, a je bil finančni minister Andrej Bertoncelj jasen, da okvirja, ki ga postavlja proračun, ne morejo preseči.
Minister Medved je danes v sklopu predstavitev sprememb plačnega sistema v javnem sistemu različnim skupinam, ki jih ta zadeva, predstavil tudi občinskim združenjem. Spomnimo, da so se pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja o omenjenih spremembah šele dobro začela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta