Obeta se dramatičen županski finale v Mariboru

Rok Kajzer Rok Kajzer
27.11.2018 20:46

Karte so spet na novo premešane: Kangler in Arsenovič tesno skupaj, nakazuje se enakovreden vstop obeh v finale drugega kroga.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Statistika kaže, da so Kanglerju nekoliko bolj naklonjene volivke, Arsenoviču pa malenkost bolj moški.
Sašo Bizjak

Mariboru se, kaže anketa, ki jo je za Večer opravila agencija Ninamedia, obeta dramatična končnica letošnjih lokalnih volitev. Z zelo rahlo prednostjo proti volilni nedelji stopa Franc Kangler, ki je po naši anketi za 1,6 odstotka boljši od Saše Arsenoviča, sicer vodilnega po prvem krogu. Spomnimo, zanj je po uradnih podatkih državne volilne komisije glasovalo 38,16 odstotka volivcev, za Kanglerja 31,37. Kar že kaže, da so se po prvem krogu, ko je odpadla množica kandidatov, kamor so se razpršili glasovi, karte na novo premešale. Če torej upoštevamo tiste, ki se še niso odločili (ali ne želijo povedati ali pa še ne vedo, kako bodo glasovali) - teh je nekaj več kot 15 odstotkov - bi Kangler prejel 42,9 odstotka glasov, Arsenovič 41,5. Razmerje med njima, če upoštevamo samo opredeljene, pa je, kot je razvidno tudi iz infografike, 50,8 proti 49,2 v Kanglerjevo korist. Tudi v tem primeru je razlika med njima izjemno majhna.

(Še) brez učinka podpor

Ne glede na to, da pri teh odstotkih ne gre za volilno napoved, se nakazuje enakovreden vstop obeh v finale drugega kroga, kjer, glede na izid naše ankete, pretekli dogodki nimajo več bistvene vloge. Kot kaže anketa, tudi javno izrečene podpore županskih kandidatov ali list (iz prvega kroga) na razpoloženje volivcev (še) nimajo večjega vpliva. Kandidata se očitno ne bosta mogla povsem zanesti na številke o podpori volivcev, ki so v prvem krogu glasovali za druge kandidate. S svojimi volivci iz prvega kroga sicer ne bosta imela težav, saj z veliko večino, nad 90-odstotno, zagotavljajo, da bo tudi v drugo njihova odločitev enaka. Polovica tistih, ki so glasovali za aktualnega župana Andreja Fištravca, bi svoj glas v drugem krogu namenila Arsenoviču, nekaj manj kot 30 odstotkov pa Kanglerju. Petina Fištravčevih volivcev še ne ve, komu bo dala svoj glas.

Matematika in statistika

Največ težav z odločitvijo bodo očitno imeli volivci v prvem krogu solidno uvrščenih Lidije Divjak Mirnik in Melite Petelin. Polovica volivcev Mirnikove in kar 57 odstotkov volivcev Petelinove ne ve, kako bodo glasovali v drugem krogu. Tisti, ki vedo, pa so bolj naklonjeni Arsenoviču - pri volivcih Mirnikove jih je 38 odstotkov (za Kanglerja 13), pri volivcih Petelinove pa je razmerje 29:14 prav tako v korist Arsenoviča. Izrazitejša naklonjenost Arsenoviču je razvidna še pri volivcih Desusa in SD.
Statistika sicer še kaže, da so Kanglerju nekoliko bolj naklonjene volivke, da ima največ podpore pri volivcih nad 60 let in da ima podporo pri tistih, ki imajo srednješolsko, poklicno ali osnovnošolsko izobrazbo. Arsenoviču so malenkost bolj naklonjeni moški, tudi on ima največ volivcev med starejšimi od 60 let (nekaj prednosti ima tudi pri populaciji, stari od 31 do 45 let), zanj pa glasujejo večinoma volivci s srednješolsko, visoko ali višjo izobrazbo. Naša anketa tudi kaže, da ima Arsenovič prednost v mestu, Kangler pa v obmestnih naseljih in okoliških krajih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta