Obeti za zaposlovanje so še vedno dobri

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
07.01.2020 16:30

Decembra lani več brezposelnih, na zavodu za zaposlovanje pojasnjujejo, da je to za ta mesec običajno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največji delež zaposlitev za nedoločen čas je na področju računalništva.
Sašo Bizjak

Decembra je bilo v Sloveniji 75.292 registriranih brezposelnih, kar je štiri odstotke več kot novembra in 4,1 odstotka manj kot decembra 2018, je objavil zavod za zaposlovanje. Navkljub temu, da se brezposelnost v zadnjih letih znižuje, imamo v državi še vedno več brezposelnih kot pred začetkom krize leta 2008. Med njimi prevladujejo ženske, starejši od 50 let, trajno brezposelni in manj izobraženi. Na zavodu pojasnjujejo, da je porast števila brezposelnih v decembru običajen, saj je zaposlovanje prav v tem času najbolj skromno, za nameček se mnogim ob koncu leta tudi izteče pogodba o zaposlitvi za določen čas.
Več zaposlitev za nedoločen čas
Po anketah, ki jih zavod dela med delodajalci, so obeti za nadaljnjo rast zaposlovanja dobri. Za prvo polovico tega leta so delodajalci namreč napovedali, da bodo iskali 31.600 delavcev. Večinoma bodo zaposlovali zaradi nadomeščanj (upokojitve, porodniški dopusti in dopusti za nego in varstvo otrok, odhodi delavcev), delno pa tudi zaradi večjega povpraševanja po izdelkih ali storitvah, kar posledično pomeni širitev njihove dejavnosti. Med najbolj iskanimi bodo vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, varilci, prodajalci, zidarji, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, čistilci, kuharji, vojaki, natakarji, elektroinštalaterji in orodjarji ter strokovnjaki za zdravstveno nego. Omenjeni poklici se že dalj časa pojavljajo v skupini deficitarnih poklicev.
Na zavodu ocenjujejo, da bo med 177 poklici, ki so jih vključili v raziskavo Poklicni barometer, kar 110 takšnih, ki jih bodo delodajalci zelo težko dobili tudi med brezposelnimi, čeprav bo priložnosti za zaposlitev tudi zanje še vedno veliko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta