Obvezno razkuževanje večstanovanjskih objektov: Če država odreja, naj tudi plača

Kristina Božič
30.03.2020 16:12

Želeli bi si bolje usklajene, bolj življenjske in premišljene ukrepe, pravijo v zbornici za poslovanje z nepremičninami pri gospodarski zbornici o zadnjih ukrepih vlade

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razkuževanje zgradb za zaščito zdravja ljudi: vlada naj bi proučila sistemske rešitve v okviru naslednjega paketa za blaženje posledic epidemije.  
Andrej Petelinšek

Od danes velja vladni odlok, ki odreja obvezno razkuževanje večstanovanjskih objektov. To je obveznost upravnikov stavb, če teh ni, pa lastnikov, ki bodo glede na trenutna skopa določila odloka tudi nosili stroške. Zahteva se razkuževanje vsaj dvakrat dnevno, lahko tudi pogosteje, če je stanovalcev več. Razkuževalo naj bi se skupne prostore v stanovanjskih stavbah in ob njih - posebej kljuke, ograje, stikala in oprijemala. Prav tako se zahteva obvestilo, da vožnja z dvigalom lahko predstavlja tveganje in naj se ga uporablja posamično.
Zbornica za poslovanje z nepremičninami pri gospodarski zbornici, znotraj katere deluje združenje upravnikov, je na ministrstvo za okolje in prostor, ki ga vodi Andrej Vizjak, že pretekli teden naslovila vprašanja, saj so nekateri solastniki prostovoljno želeli, da bi upravljavci izvajali dodatna čiščenja. V dopisu so opozorili na "relativno visoke stroške nakupa razkužilnih sredstev", pri čemer niso vedeli, ali lahko za to uporabijo sredstva iz rezervnih skladov. Boštjan Udovič, direktor zbornice, je v telefonskem pogovoru pojasnil, da se je z vladnim odlokom situacija spremenila: "Če država odreja to obveznost, potem je njena dolžnost, da zagotovi tudi sredstva." Opozoril je, da prelaganje stroškov na lastnike ali upravnike, ni ne pravično ne prav. Upravniki na terenu, je opisal, dodatnih nalog v takem obsegu ne morejo izvajati sami, že v preteklem tednu pa so bili nekateri soočeni s tem, da čistilni servisi niso želeli sprejeti naročil, drugi pa so imeli težave pri nakupu zadostnih količin razkužil, četudi bi solastniki čistili sami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta