Očetom še 5 dni plačanega dopusta

Tanja Milakovič
02.12.2016 20:58
Očetje bodo s 1. januarjem dobili dodatnih pet dni plačanega očetovskega dopusta. Skupaj ga bodo torej imeli po novem 25 dni
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Očetovski dopust se namreč postopoma vsako leto za pet dni podaljšuje, dokler ne bo leta 2018 dolg 30 dni. Obenem se vsako leto za 25 dni zmanjšuje neplačani očetovski dopust in ga leta 2018 sploh ne bo več. Torej očetje čez dve leti ne bodo več imeli možnosti biti z otrokom 75 dni neplačano in 15 dni plačano, ampak le še 30 dni plačano.

Dodatni dopust, a ne za vse očete

V letu 2017 pa bodo očetje še upravičeni do 50 koledarskih dni očetovskega dopusta. Od tega bo 25 dni očetovskega dopusta plačanega, saj bo zanj država zagotavlja očetovsko nadomestilo. Za ostalih 25 koledarskih dni pa bo država zagotavljala zgolj plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače.
Ker je bilo v letošnjem letu zaradi nejasnih navodil ministrstva centrom za socialno delo na začetku kar precej zmede, kdo lahko in kdo ne more dobiti dodatnih pet dni plačanega očetovskega dopusta, so tokrat podrobnejša navodila že pripravili. Nova ureditev bo tako veljala za vse očete novorojenčkov, pojasnjujejo, ki bodo prvič uveljavljali pravico do očetovskega dopusta (vloge vložene po 1. 1. 2017). Plačane dneve očetovskega dopusta po novem pa bodo lahko uveljavljali tudi očetje otrok, mlajših od treh let, ki še niso v celoti izkoristili neplačanega dela očetovskega dopusta, tudi če so v letu 2016 že pridobili pravico

do dodatnih petih plačanih dni. Če so jih že izkoristili, bodo imeli možnost izrabiti še pet dni. Če pa teh pet plačanih dni še niso izkoristili, pa bodo lahko izrabili deset dni v strnjenem nizu. Za tiste očete, ki imajo otroka starejšega od treh let, pa nova ureditev ne velja.

Kako lahko koristijo očetovski dopust?

Prvih 15 koledarskih dni očetovskega dopusta mora oče izrabiti do šestega meseca otrokove starosti. Od 1. januarja pa bo poleg tega lahko koristil do deset koledarskih dni plačanega očetovskega dopusta po koncu starševskega dopusta - vendar najkasneje do konca prvega razreda osnovne šole otroka. Ostalih 25 koledarskih dni, za katere so plačani zgolj prispevki, pa lahko izrabi do tretjega leta otrokove starosti. Sicer pa se očetovski dopust uveljavlja na centru za socialno delo, kjer je treba izpolniti posebno vlogo. Center prizna pravico do očetovskega dopusta z odločbo. V vlogi še ni treba navesti datumov, kdaj bo oče dopust koristil, mora pa oče centru kasneje sporočiti datume, kdaj je bil na očetovskem dopustu zaradi izplačila nadomestila.

Pri nadomestilu varčujejo

Statistika je jasna; večina očetov, okrog 85 odstotkov, jih je do zdaj koristilo 15 dni plačanega očetovskega dopusta, veliko manj jih je izkoristilo neplačani očetovski in starševski dopust, ki si ga je mogoče deliti z mamo. Bodisi zaradi preveč odgovornega dela ali negotove zaposlitve ter nerazumevajočega odnosa delodajalcev do očetovstva. Težave naj bi bile tudi zaradi tega, ker moški zaslužijo več in bi se to bolj poznalo v proračunu družine. Nadomestilo za starševski dopust, ki bi ga dobivali tako kot mame po 105 dnevih materinskega dopusta, namreč ni enako plači. Starševsko nadomestilo znaša le 90 odstotkov plače, odkar je bil sprejet Zujf, prav tako pa je omejeno navzgor, saj ne sme presegati dveh povprečnih slovenskih plač. Ta varčevalni ukrep je prizadel okoli 100 od 22.000 mam, ki zaslužijo več. Nadomestilo v višini plače dobivajo namreč le za 105 dni materinskega dopusta - kot ga bodo očetje po novem za 25 dni očetovskega dopusta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta