Očetovski dopust in dodatnih deset dni za dvojčke

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
16.07.2019 04:57

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je včeraj v javno razpravo poslalo spremembe zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki med drugim predvidevajo dodatnih deset dni očetovskega dopusta ob rojstvu več otrok hkrati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Očetje otrok, rojenih po 1. maju 2018, lahko izrabijo vseh 30 dni očetovskega dopusta skupaj, a za to se jih ne odloči veliko.
Sašo Bizjak

Slovenski očetje pri porodu že zelo pogosto sodelujejo, a je pri izrabi očetovskega dopusta nekoliko slabše. Po podatkih ministrstva za delo je v letu 2018 prvih 15 dni očetovskega dopusta izkoristilo 15.088 očetov (rodilo se je 19.585 otrok). Ob rojstvu otroka tako očetje večinoma vzamejo dopust, a pravico do dodatnih 15 dni plačanega dopusta jih izkoristi veliko manj. Še redkeje se odločajo za starševski dopust. Lani so bili na starševskem dopustu le 1004 očetje.
Očetje otrok, rojenih po 1. maju 2018, lahko izrabijo vseh 30 dni očetovskega dopusta skupaj, a za to se jih ne odloči veliko. Največ očetov, ki izrabijo dopust v celoti, so samozaposleni ali lastniki podjetij. Izraba dopusta pa je odvisna tudi od tega, kako se lahko očetje dogovorijo za daljšo odsotnost pri delodajalcu. Med razlogi za manjšo izrabo očetovskega dopusta navajajo predvsem višino nadomestila. Ker je nadomestilo omejeno na 2,5-kratnik povprečne slovenske plače, to za družino, če oče bolje zasluži in ima višjo plačo, pomeni znižanje družinskih mesečnih prihodkov. Poleg višine nadomestila pa najpogosteje očetje omenjajo tudi strah, da bodo zaradi daljše odsotnosti izgubili službo. Pravijo, da imajo veliko težav pri dogovarjanju s svojimi nadrejenimi, ko se odločajo za daljši očetovski dopust, še bolj nenavadna za delodajalce pa je njihova želja, da bi izrabili tudi starševski dopust, ki si ga mati in oče lahko delita ali ga v celoti izrabi tudi samo oče.

Pomoč očeta, ko je najbolj potrebno

Stereotip, da je skrb za otroka domena mater, je pri nas še zelo živ. Navkljub temu očetje več hkrati rojenih otrok opozarjajo, da so prikrajšani in "kaznovani", ker sta se jim rodila dva otroka hkrati. A ravno ti očetje najbolj potrebujejo očetovski dopust, saj je z več novorojenčki, ki so pogosto nedonošeni, mnogo več dela, kar matere težko zmorejo same," poudarjajo. Sprašuje se tudi, kakšna je razlika med očetom dvojčkov in očetom dveh otrok z majhno starostno razliko, pri čemer prvemu pripada 30 dni očetovskega dopusta, drugemu pa 60?

Slovenija v samem vrhu

Materam se ob rojstvu dvojčkov oziroma več hkrati rojenih otrok po veljavni zakonodaji ne podaljša materinski dopust, se pa za dodatnih 90 dni za vsakega nadaljnjega otroka podaljša starševski dopust, ki ga lahko izrabita tako mati kot oče otrok, lahko tudi oba hkrati, 75 dni pa lahko preneseta in izrabita do zaključka otrokovega prvega razreda osnovne šole. A statistika kaže, da v veliki večini ta dodatni starševski dopust izkoristijo matere in si s tem podaljšajo porodniško.
Slovenija med evropskimi državami sodi v sam vrh, kar zadeva dolžino očetovskega, materinskega in starševskega dopusta, prav tako tudi po višini nadomestil. Kar nekaj sprememb pa se staršem obeta čez tri leta. Potem ko so poslanci evropskega parlamenta aprila potrdili novo direktivo glede usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja staršev oziroma starševskega dopusta, bomo v Sloveniji morali spremeni način izrabe plačanega starševskega dopusta.
Direktiva, ki jo je treba udejanjiti do leta 2022, namreč zahteva, da očetje poleg najmanj deset dni očetovskega dopusta izkoristijo tudi vsaj dva meseca starševskega dopusta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta