Odločitev državnega sveta: Parlamentarna preiskava o Kanglerjevih postopkih bo

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
12.06.2019 18:20

Da ne gre za vmešavanje v sodno vejo oblasti, ampak za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, pravi Franci Rokavec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Francu Kanglerju je po vseh letih prizadevanj uspelo - njegovi postopki bodo pod drobnogledom politike.
Andrej Petelinšek

Navkljub protestom, zakaj politika naj ne bi razpredala o kazenskih primerih in sodnih postopkih zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, je državni svet, katerega svetnik je tudi nekdanji mariborski župan, danes sprejel zahtevo za uvedbo parlamentarne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi. Pobudo za odreditev parlamentarne preiskave je podal svetnik Marjan Maučec. V njej naj bi ugotavljali politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pregonu zoper državnega svetnika Kanglerja. Poslovnik o parlamentarni preiskavi določa, da mora državni zbor parlamentarno preiskavo odrediti, če to zahteva tretjina poslancev ali državni svet. Odločitev sveta torej pomeni, da preiskava bo.
Pobudnik predloga, državni svetnik Marjan Maučec, je na seji mandatno-imunitetne komisije med drugim ocenil, da "ni logično, da je nekdo dvajsetkrat na zatožni klopi, pa nikoli dokončno obsojen". Po njegovih besedah se je pri tem treba vprašati, kaj je narobe. Pristojnosti za ugotavljanje tega sicer državni svet nima, ima pa pristojnost, da lahko sproži postopek za ustanovitev preiskovalne komisije, je povedal.
Še pred odločanjem sveta se je na predsednika državnega sveta Alojza Kovšco pisno obrnil vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc, v katerem pojasnjuje, da je lahko parlamentarna preiskava proti odločitvam pravosodnih organov ustavno sporna. Opozarja, da so nekateri postopki še odprti, tovrstna preiskava pa lahko pomeni politični pritisk na odločanje v vseh bodočih zadevah, opozarja Ferlinc. A pri svetnikih ni dosegel nič.
Franci Rokavec, predsednik mandatno-volilne komisije pri državnem svetu, pa je dejal, da s tem nikakor ne gre za vmešavanje v sodno vejo oblasti, temveč za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij. Glede na sprejet sklep bodo politiki tako preverjali delo predvsem policije, manj tožilstva in sodišč. Naloga komisije pa je, tako državni svet, da ugotovi, "kolikšna je morebitna politična odgovornost nekdanjih in sedanjih nosilcev javnih funkcij v Vladi Republike Slovenije, na Vrhovnem državnem tožilstvu Republike Slovenije, na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije ter nosilcev uradnega položaja v drugih državnih organih oziroma organih v sestavi (policija, inšpekcijske službe itd)".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta