Odločitev o tožbi zaradi arbitraže: Sodišče EU zavrnilo Slovenijo

Kljub temu sodniki državama nalagajo, naj rešita mejni spor v skladu z mednarodnim pravom, pri čemer Slovenija meni, da je to že storjeno z arbitražnim sporazumom, Hrvaška pa, da je rešitev šele treba najti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miro Cerar: "Vsak teden bomo Hrvaško spomnili, da mora spoštovati arbitražno razsodbo." 
Robert Balen

Sodišče EU se je danes v Luksemburgu, kot je prebral predsednik sodišča Koen Lenaerts, v sodbi o dopustnosti slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropske zakonodaje kot posledice nespoštovanja arbitražne odločbe o meji med državama izreklo za nepristojno. Hkrati je sodišče sporočilo, da morata Slovenija in Hrvaška storiti vse potrebno za izvršitev arbitražne razsodbe.
Sodišče EU ni pristojno za odločanje o mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško, vendar sta ti državi članici v skladu s 4. členom pogodbe EU zavezani, da si lojalno prizadevata za vzpostavitev dokončne pravne rešitve tega spora v skladu z mednarodnim pravom, je poudaril 15-članski veliki senat Sodišča EU, v katerem sta bila tudi Slovenec Marko Ilešič in Hrvat Siniša Rodin. Sodišče je utemeljilo, da so slovenski očitki Hrvaški glede kršitev prava EU zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji podrejeni oziroma "akcesorni v razmerju do domnevne kršitve obveznosti" iz arbitražnega sporazuma s strani Hrvaške.

Ni volje za skupni korak obeh držav

Ker imajo države v skladu z mednarodnim pravom same pristojnost glede geografske razmejitve njihovih meja, pa je sodišče vendarle ugotovilo, "da ni pristojno, da bi v okviru obravnavane tožbe preučilo vprašanje obsega in meja ozemelj Hrvaške in Slovenije ter pri tem neposredno uporabilo mejo, določeno z arbitražno razsodbo, da bi preverilo resničnost zadevnih kršitev prava EU". "Sodišče je, potem ko je navedlo, da je lahko predmet tožbe zaradi neizpolnitve obveznosti, vložene na podlagi člena 259 pogodbe o delovanju EU, le nespoštovanje obveznosti, ki izhajajo iz prava EU, razsodilo, da torej ni pristojno, da bi se v okviru obravnavane tožbe izreklo o zatrjevani kršitvi obveznosti iz arbitražnega sporazuma in arbitražne razsodbe, iz katere izhajajo očitki Slovenije v zvezi z domnevnimi kršitvami prava EU," so še zapisali v sporočilu za javnost.
Sodišče je tudi predlagalo, da bi državi lahko za rešitev njunega spora ta spor Sodišču EU predložili v skladu s posebnim sporazumom na podlagi člena 273 pogodbe o delovanju EU. Uporabo tega člena, ki predvideva, da članici spor sodišču predložita sporazumno, je že aprila 2018 javno predlagal predsednik sodišča Koen Lenaerts. Da bi bil 273. člen edina možna pravna podlaga za presojanje sodišča v tem sporu, je pozneje v svoji argumentaciji izpostavljala tudi Hrvaška. Vendar ni videti, da bi se državi v tem trenutku lahko zmenili za tak skupni korak.

Pritožbe na odločitev ni

Slovenija je Hrvaški v tožbi očitala kršenje načel vladavine prava in lojalnega sodelovanja v EU ter kršenje uredbe o skupni ribiški politiki, schengenskih pravil o gibanju oseb prek meja in direktive glede pomorskega prostorskega načrtovanja. Da se Sodišče EU razglasi za nepristojno odločati v tem primeru, mu je 11. decembra lani predlagal tudi generalni pravobranilec Priit Pikamäe. Postopek pred Sodiščem EU je zdaj končan. Pritožbe na odločitev velikega senata sodišča ni.
Zunanji minister Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je danes izrazil obžalovanje, da sodišče ni zbralo dovolj poguma, da bi odločilo o tem pomembnem pravnem vprašanju. Ja pa zadovoljen, da je sodišče potrdilo, da je arbitražna razsodba veljavna in zavezujoča. S tem smo po njegovih besedah dosegli pomemben cilj. Zanj naj bi Slovenija plačala od 300 do 400 tisoč evrov, saj ji je sodišče naložilo tudi plačilo vseh stroškov. Kot je poudaril, je sodišče navedlo tudi, da je meja med Slovenijo in Hrvaško določena z arbitražno razsodbo. "To je še en dokaz, da je imela Slovenija ves čas prav, da mora tudi Hrvaška izvršiti arbitražno odločbo," je dejal.

"Slovenija mora biti potrpežljiva"

Menil je še, da sodba sodišča v Luxembourgu ni pravna zmaga Hrvaške. "Vsak teden jo bomo spomnili, da mora spoštovati arbitražno razsodbo," je odgovoril na poziv hrvaškega premierja Andreja Plenkovića k dvostranskim pogajanjem. Plenković je sicer prepričan, da je sodišče državi pozvalo k rešitvi meje v skladu z mednarodnim pravom, da pa to ne more biti arbitražna odločba. "Nobena akrobacija hrvaške strani tega dejstva, zapisanega v izjavi, ne more spremeniti," je ob tem poudaril Cerar, ki verjame, da bo tudi Hrvaška spoznala, da se je treba obnašati bolj evropsko, bolj konstruktivno in v skladu s pravom. "Slovenija mora biti potrpežljiva. Pravo je na naši strani, meja je določena, mi smo jo uzakonili. Nobenega razloga ni za kakršnokoli vznemirjenje in hitenje, moramo pa vztrajno vršiti pravni pritisk," je dejal Cerar.

Robert Balen
Tit Košir
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta