Odpiranje jame v Kočevskem rogu: "Znana so imena nekaterih Slovencev, ki so sodelovali pri vojnem zločinu"

10.10.2019 12:16

Vladna komisija za prikrita grobišča poziva vse, ki kaj vedo o Macesnovi gorici, verjetno največjem povojnem slovenskem morišču in grobišču, da se oglasijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Macesnova gorica
Luka Rozman

Že okoli tisoč kubičnih metrov naminirane kamnine nad posmrtnimi ostanki umorjenih je Komunala Kočevje s podizvajalci odstranila iz brezna pod Macesnovo gorico, ki bo slejkoprej obveljalo za veliko, če ne največje morišče Slovencev spomladi 1945 v Kočevskem rogu. Še dvesto do tristo kubičnih metrov materiala je v jami. Kaže, da so smreke okoli brezna posadili, potem ko so verjetno pri drugem miniranju razstrelili obod brezna. Ocena je, da je bilo to veliko miniranje konec petdesetih ali v šestdesetih letih. Vladna komisija za prikrita grobišča, ki jo vodi dr. Jože Dežman, poziva vse, ki bi karkoli vedeli o času in načinu miniranja, da se oglasijo. Tudi če vedo, ali je minirala Jugoslovanska ljudska armada ali so morda rudarji, gozdarji ... "Glede na to, da smo pri letošnjem izkopu predmetov umorjenih v breznu pri Debliških livadah nad njimi našli odpadke iz leta 1968, se sprašujemo tudi, kdo je dal ukaz, da se to brezno zasuje z odpadki."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta