Odstopil je namestnik predsednika KPK, razlog pa ...

LM, STA
20.07.2021 14:53
Namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Uroš Novak je danes odstopil s položaja. Novak se je za to potezo odločil iz osebnih razlogov, njegova odločitev pa je povezana z njegovo nadaljnjo kariero. Spomnimo, da je včeraj s položaja državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje po manj kot mesecu dni odstopil Anže Erbežnik.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Novak je odstopil iz osebnih razlogov, ki so povezani z njegovo nadaljnjo kariero.
Kpk

Predsednik republike Borut Pahor je odstopno izjavo namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Uroša Novaka že prejel. Novak je pojasnil, da odstopa iz osebnih razlogov zaradi novih poklicnih izzivov, so sporočili iz Pahorjevega urada. Novak se je Pahorju ob tem zahvalil za zaupanje in podporo, vodstvu KPK pa za odlično sodelovanje. V Pahorjevem uradu so ob tem navedli, da bo predsednik republike v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije začel s postopkom za imenovanje novega namestnika predsednika KPK.

Pahor je Novaka za namestnika predsednika KPK imenoval marca 2018, z delom pa je začel aprila tistega leta. Petletni mandat bi se mu iztekel čez manj kot dve leti. Novak je bil od septembra 2017 do nastopa funkcije na KPK je bil zaposlen na Slovenskih železnicah, pred tem pa je od leta 1999 delal na takratni davčni upravi, ki se je po združitvi s carinsko upravo avgusta 2014 preimenovala v Finančno upravo Republike Slovenije.

Novak odstopil po tem, ko je odstopil državni sekretar Erbežnik

Novakov odstop s položaja namestnika predsednika KPK je sledil včerajšnjemu odstopu državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Anžeta Erbežnika. Slednji je s položaja odstopil manj kot mesec dni po imenovanju. Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je za STA navedel, da "imata z Erbežnikom različne poglede glede vodenja resorja in vloge državnega sekretarja, zato je ta odstopil". Erbežnik je na ministrstvu spadal v del ožje ekipe ministra Dikaučiča, ki je nasledil Lilijano Kozlovič po tem, ko je ta odstopila zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Minister Dikaučič je predsednika KPK Roberta Šumija na spoznavnem obisku gostil v ponedeljek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta