(ODZIV) Kolektiv informativnega programa TV Slovenija: "Žal je prevladal argument moči in ne moč argumentov"

DR
30.11.2021 15:35

Kolektiv informativnega programa TV Slovenija se je odzval na včerajšnje glasovanje v programskem svetu, ko so svetniki potrdili programsko-produkcijski načrt za prihodnje leto. Njihov odziv v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Programski svet je včeraj, 29. 11. 2021, potrdil programsko-produkcijski načrt (PPN) za leto 2022. Zanj je glasovalo 17 od 26-ih prisotnih programskih svetnikov, proti 5, štirje pa so se vzdržali. Tako so svetniki in vodstvo popolnoma prezrli pozive in resne argumentirane pomisleke kolektiva informativnega programa, da bodo z novim PPN marginalizirani informativni program Televizije Slovenija, torej informativne vsebine v javnem interesu. 94 odstotkov zaposlenih v informativnem programu je programski svet pozvalo, naj premisli o predlogu PPN 2022 in naj predlog vodstva zavrne.

Žal je prevladal argument moči in ne moč argumentov. Zahvaljujemo se, da so nas pri naših prizadevanjih podprli kolegi iz drugih enot RTV-ja,  stanovske organizacije, sindikati, strokovna javnost, predstavniki civilne družbe in nevladnih organizacij ter s pismi podpore tudi naši gledalci in nam s tem izkazali zaupanje. Skušali smo namreč ohraniti relevantne informativne vsebine tam, kjer so gledalci nanje navajeni, to pomeni v ustaljenih terminih na prvem sporedu.

Vodstvo nas je po sprejetju PPN povabilo k dialogu, a ker je PPN sprejet, vsebinske spremembe skorajda niso več mogoče.

Seveda bomo kot doslej konstruktivno iskali rešitve, da preprečimo dolgoročno škodo za RTV Slovenija, tudi dialoga z vodstvom ne zavračamo.

Pogovori in poskusi vzpostavitve dialoga so sicer potekali ves čas, naši predlogi so bili popolnoma jasni, a vodstvo jih večinoma ni upoštevalo.

Vodstvo je danes sporočilo, da bo za v. d. odgovornega urednika imenovalo Jadranko Rebernik, ki, kot je na tiskovni konferenci dejal v. d. direktorja TV Slovenja dr. Valentin Areh, PPN ne podpira, ampak mu tudi ne nasprotuje. 

V kolektivu IP od v. d. odgovornega urednika pričakujemo jasno vizijo, na podlagi tega se bomo izrekli o podpori vršilki dolžnosti odgovornega urednika. Ustvarjalci informativnih vsebin bomo ne glede na spremembe še naprej zasledovali javni interes ter visoke profesionalne in produkcijske standarde. 

Kolektiv informativnega programa TV Slovenija 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta