(ODZIV) Ustvarjalci oddaje Globus: Razočarani smo prebrali odziv Valentina Areha, ki je do podpisnikov pisma in ustvarjalcev oddaje žaljiv

DR
26.11.2021 14:47

Na polemiko o (ne)ukinitvi Globusa so se sedaj odzvali še ustvarjalci te zunanjepolitične oddaje. Njihov odziv v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Razočarani smo prebrali odziv v. d. direktorja Televizije Slovenija Valentina Areha na odprto pismo strokovne javnosti za ohranitev oddaje Globus, ki je do 97 podpisnikov pisma in ustvarjalcev oddaje, ki je na sporedu Televizije Slovenija od leta 2007, ko je nasledila Svetovne izzive, žaljiv.

Navedbe v odprtem pismu niso neresnične, saj je v predlogu PPN za leto 2022 jasno zapisana ukinitev oddaje Globus. Da se ukinja le ime oddaje, kot navaja v. d. direktorja, ne drži. Vsebina novih polurnih oddaj (Poročila ob 20. in 21. uri na drugem programu TV Slovenija) po besedah v. d. direktorja Areha na srečanju z zaposlenimi ne bo izključno zunanjepolitična. V. d. direktorja v odzivu navaja, da bo po novem na voljo 2160 minut zunanjepolitičnih vsebin na leto, ki bodo gledalcem na voljo vsak delovnik. To pomeni, da bodo imeli gledalci v novih oddajah na 2. programu na voljo slabih 10 minut zunanjepolitičnih vsebin na dan, ki bodo očitno razpršene po 2. programu. Poudarjamo, da gre pri vsakodnevnem poročanju za drugačno vsebino in dinamiko oddaje kot pri analitični obliki oddaje Globus. Ta ni namenjena "hitremu odzivanju na dnevne dogodke" – za to imamo že dnevnoinformativne oddaje –, ampak poglobljenemu predstavljanju zunanjepolitičnih vsebin z domačimi in tujimi strokovnjaki in politiki. Z uvajanjem novih vsebin na 2. programu zaposleni nimamo težav, dejstvo pa je, da gre za program, kjer bo ob športnih dogodkih in – po novem PPN – predvolilnih soočenjih veliko oddaj v letu 2022 tudi odpadlo. 

Korektno bi bilo, če bi v. d. direktorja Valentin Areh, ko govori o stroških Globusa, navedel tudi, kakšen je bil v minulih letih proračun Globusa. V odzivu je ponovno izpostavljena tudi gledanost, predvsem v starostni skupini od 18 do 49 let, ki se običajno sicer spremlja ob komercialno naravnanih oddajah. Trditev, da ima Globus najnižjo gledanost v zgodovini, po nam dostopnih podatkih nikakor ne drži. Ker pa so podatki interne narave, jih brez soglasja vodstva hiše ne smemo posredovati širši javnosti.

To, da v. d. direktorja zapiše, da Globus ni nepogrešljiva oddaja, ker oddaje ni na sporedu poleti, pa je le odraz vodstva do ustvarjalcev oddaje, podpisnikov pisma podpore in do gledalcev. Poudarimo, da sprejeti PPN v preteklih letih niso predvidevali oddaj poleti ne pri Globusu, ne pri Tarči, ne pri Točki preloma in tudi ne pri številnih drugih oddajah na TV Slovenija.

Ob koncu bi radi poudarili, da ima Globus, edina zunanjepolitična oddaja na slovenskih televizijah, zvesto občinstvo, naše oddaje predvajajo celo v študijske namene, oddaja pa je leta 2018 dobila tudi nagrado Društva novinarjev Slovenije za izstopajoče novinarske dosežke. Kot javni medij vztrajamo pri visokih profesionalnih in produkcijskih standardih ter si prizadevamo ustvarjati čim bolj kakovostne oddaje. To nam nalaga tudi zakon o Radioteleviziji Slovenija. 

Ustvarjalci oddaje Globus

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta