Oglasi pred začetkom kampanje, Nova obzorja ... Mednarodni opazovalci o junijskih volitvah

Kristina Božič
26.10.2018 16:04

Junijske parlamentarne volitve so spremljali tudi predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, ki so v poročilu, izdanem septembra, opozorili na potrebne izboljšave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Člani mednarodne misije, ki jo je imenoval urad Ovse za demokratične institucije in človekove pravice, so med drugim opozorili na nizko volilno udeležbo na junijskih volitvah. K tej naj bi glede na pogovore, ki so jih opravili, prispevalo "pomanjkanje vizije med političnimi odločevalci".
V končnem poročilu pišejo, da so "volilno tekmo zaznamovali pojavi sovražnega govora, dezinformacij in trditve o domnevnem vmešavanju v volilno kampanjo iz tujine, kar je bilo še zlasti prisotno na družbenih medijih". Zato priporočajo vzpostavitev "učinkovitega mehanizma, da bi se v času volilne kampanje zoperstavili pojavom nestrpne retorike, ki vključuje ksenofobijo in podžiganje". Hkrati predlagajo, da bi bilo potrebno razmisliti "o proaktivnem organu za nadzor medijev, da bi zagotovili skladnost poročanja o kampanji". Na pristransko poročanje medijev jih je opozorila predvsem stranka SDS, pojasnjujejo. Predlagani organ "bi moral biti pristojen za sistematično spremljanje medijev in za odločanje o pritožbah ter bi se moral hitro in učinkovito odzvati na kršitve zakonodaje", pišejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta