Omikron v Sloveniji do zdaj dokazali v štirih vzorcih, obetajo se spremembe pri veljavnosti covidnega potrdila

A.L., STA, Va
14.12.2021 09:42

V ponedeljek so v Sloveniji ob 5111 PCR-testih potrdili 1712 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je znašal 33,5 odstotka, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 21.362 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje znaša 1352, 14-dnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa 1013.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Fotografija je simbolična.

Sašo Bizjak

Hospitaliziranih je 817 bolnikov, 235 se jih zdravi na intenzivni negi. Umrlo je 14 bolnikov. 

Delež pozitivnih testov se je v primerjavi z dnevom prej znižal za 5,2 odstotne točke. Število aktivnih okužb je bilo za 767 nižje kot dan prej, sedemdnevno povprečje je bilo nižje za 34, število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa se je glede na dan prej znižalo za 37.

V primerjavi z minulim ponedeljkom nedeljo so potrdili 238 okužb manj, za 2,1 odstotne točke pa se je znižal delež pozitivnih testov. Ocenjeno število aktivnih okužb je za 5885 nižje kot pred tednom dni, sedemdnevno povprečje se je znižalo za 335 primerov, 14-dnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa za 279.

V ponedeljek so opravili tudi 96.849 antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.238.752 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.171.573.

Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ Marta Grgič Vitek je na dopoldanski novinarski konferenci povedala, da kmalu ne bo več omejitve o tem, da mora med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom miniti vsaj šest mesecev. "Od zdaj bo pisalo, da se poživitveni odmerek priporoča po šestih mesecih, najkrajši preseledek med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom pa so trije meseci."

Posvetovalna skupina se je včeraj tudi strinjala s predlogom, da se omeji veljavnost digitalnega covidnega potrdila za osebe, cepljene z osnovnim cepljenjem. To pomeni, da bi potrdilo veljalo 270 dni, certifikat pa bi po tem času nehal veljati, takrat bi bilo potrebno cepljenje s poživitvenim odmerkom. Kdaj bi takšna ureditev lahko stopila v veljavo, ni znala napovedati. Minister za zdravje je ob tem povedal, da je odlok v pripravi.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na vprašanje, kakšna bo veljavnost potrdila za prebolevnike, ki so cepljeni z enim odmerkom, odgovoril, da sklep posvetovalne skupine velja za polno cepljene in kot takega ga bodo izvajali v odloku. "Zaenkrat gremo pri pripravi gradiva v to smer. Glede prebolevnikov še čakamo usmeritev, lahko da bomo tudi v tem delu nadgradili naše trajanje potrdili. Za zdaj govorimo o polno cepljenih," je dejal.

Bolnišnice prejele molnupiravir, pred izdajanjem še usklajevanje protokolov 

V štiri bolnišnice po Sloveniji je včeraj prispelo protivirusno zdravilo proti covidu-19 molnupiravir, namenjeno zdravljenju odraslih bolnikov z vsaj enim dejavnikom za težji potek bolezni. Pred izdajanjem bo sicer treba uskladiti protokol na državnem nivoju. 

Reuters

Protivirusno zdravilo molnupiravir, ki sicer še ni registrirano, je v uporabo 19. novembra priporočila Evropska agencija za zdravila. Na koronavirus deluje tako, da poveča mutacije v virusu in ga onesposobi tako, da se ta ne more več razmnoževati. Zdravilo je v Slovenijo prispelo minulo sredo in bo zadostovalo za preko 5700 bolnikov. Po napovedih naj bi bilo zdravilo od včeraj na voljo v štirih covidnih bolnišnicah, to je v obeh univerzitetnih kliničnih centrih (UKC), v celjski bolnišnici in Kliniki Golnik.

S terapijo je treba začeti najkasneje pet dni po pojavu simptomov ali pozitivnem izvidu PCR-testa. Zdravilo je primerno za starejše od 18 let, ženske pa ne smejo biti noseče in morajo uporabljati kontracepcijo ves čas jemanja zdravil in še štiri dni po tem. Predhodno cepljenje ali aplikacija monoklonskih protiteles ni kontraindikacija za predpis molnupiravirja, so pojasnili v UKC Maribor.

Ob dnevih cepljenja v predprazničnem obdobju podaljšan delovni čas cepilnih centrov in večje število mobilnih enot

V Sloveniji bo od 19. do 23. decembra 2021 po Sloveniji potekala cepilna akcija Dnevi cepljenja, s katero želijo v lokalnih skupnosti k cepljenju proti covidu-19 nagovoriti tiste, ki se za to še niso odločili. V tem času bodo cepilni centri imeli podaljšan delovni časi, ponekod bodo cepili tudi ponoči. Na voljo bo tudi večje število mobilnih enot.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta