Operacija Vsadki: "Nobena metoda ni brez zapletov"

Jana Juvan Jana Juvan
27.11.2018 16:53

Največ mikrovložkov za sterilizacijo Essure so v Sloveniji vstavili v Slovenj Gradcu. Še vedno so prepričani, da so varni, če se poseg izvaja strokovno in je odziv ženske primeren. Pomembno je sledenje po vstavitvi mikrovložka, opozarjajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branka Verdnik Golob, specialistka onkologije in porodništva: "Essure nas je pritegnil zaradi dobrih lastnosti - vstavitev je brez anestezije, kirurškega reza in bolniškega staleža."
Andrej Petelinšek

Največ mikrovložkov Essure, s katerim so lahko žensko v desetih minutah sterilizirali, so v Sloveniji vstavili v slovenjegraški bolnišnici. Kovinsko spiralico so v letih od novembra 2010 do marca letos vstavili 548 ženskam. Septembra lani je Bayer "iz poslovnih razlogov" ta medicinski pripomoček sicer umaknil s polic. "Iskali smo bolj prijazno alternativo laparoskopski sterilizaciji. Na trgu je bilo še več drugih, a niso bili odobreni od FDA. Essure nas je pritegnil zaradi dobrih lastnosti - vstavitev je brez anestezije, kirurškega reza in bolniškega staleža. Prepričani smo, še vedno, da je varen, če se izvaja strokovno in če je odziv ženske primeren," pove Branka Verdnik Golob, ginekologinja, ki je poleg Helene Šavc v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec izvajala te postopke.

Šest zapletov

Poudari, da je bilo pri postopku zelo pomembno sledenje. "Skrbeli smo za to, da je vsaka ženska šla skozi protokol. Tako smo lahko pravočasno ugotovili zaplete. Nobena metoda sicer ni brez zapletov. Nobeno zdravilo ni brez stranskih učinkov. V stroki smo zaplete zato pričakovali, še preden je FDA poročala o njih," zatrjuje sogovornica.
Ker so v Slovenj Gradcu vstavili največ mikrovložkov v državi, so imeli tudi zapletov največ. Poročali so o šestih. "To je zelo nizka stopnja. Morda je bila kriva tudi psihoza v ZDA. Za komplikacijami so tožile celo ženske, ki vložka sploh niso imele," pravi ginekologinja. Meni, da so v ZDA imeli toliko več zapletov, ker niso zagotovili "tako doslednega sledenja in kontrole nad izvajalci. Nekatere ženske niso prišle na kontrolo po treh mesecih - celo dve tretjini žensk v določeni populaciji -, nekatere niso uporabljale kontracepcije prve tri mesece, zato je bilo tudi nekaj nosečnosti."
Za nekatere možne zaplete ob začetku uvajanja postopkov tudi niso vedeli, da so mogoči, saj je trajalo več let, preden je FDA izdala opozorila. Zelo težko je sicer povezati simptome, kot so denimo utrujenost in močnejše krvavitve, z essurjem, če je mikrovložek v pravilni legi, poudari Golobova. Povezavo lahko ugotovijo, če vložek odstranijo in težav po kakšnem letu ni več. Odstranitev pa pomeni operacijo, zato se za to odločijo v skrajnem primeru. Tako so prepričani za le tri zaplete, ko je prišlo do perforacije oziroma predrtja jajcevoda med vstavitvijo spirale. Kar se po strokovni literaturi pojavi pri 1,8 odstotka pacientk, njihov odstotek je zdaj 0,66. O kasnejših zapletih pa se je začelo govoriti po več letih. "Pri nas smo imeli en primer krvavitve, ki je po odstranitvi res ponehala. Pri eni gospe pa smo mikrovložek odstranili, ker je bila ugotovljena alergija na nikelj, čeprav tudi ni trdne povezave z essurjem."

"Poskrbeli bomo za vse"

Kaj naj zdaj stori 542 njihovih pacientk, ki ga še imajo? "Če bodo kakršnekoli težave, naj se najprej obrnejo na ginekologa, nato na naju s kolegico. Če bomo ugotovili povezavo med težavami in essurjem, ga bomo odstranili. Poskrbeli bomo za vse ženske, da se bodo počutile dobro in dobile ustrezno terapijo. To sicer niso življenje ogrožajoči zapleti, poskrbeli pa bomo, da ne bodo imele nobenih posledic," pomirja Golobova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta