Opozicija v novi vladi: Najprej spopad s Šarčevimi "smetmi"

Uroš Esih Uroš Esih
01.03.2020 19:33

Iz pozicije v opozicijo so se preselile tri vladne stranke, kjer jih že čaka "pogodbena" Levica. Kako bodo stranke sodelovale in delovale v opoziciji po precej ostrem obtoževanju glede krivde za razpad Šarčeve vlade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bo sodelovanje Šarca in Mesca v opoziciji uspešnejše, kot je bilo v času bivše vlade? 
Borut Živulović/Bobo

Če je bila opozicija pod odhajajočo manjšinsko vlado s podporo Levice predvsem desna, bo pod tretjo vlado Janeza Janše izrazito levosredinska. A za levo sredino nasploh velja pregovorna razbitost, ki jo nekateri poimenujejo tudi narcisizem majhnih razlik. Kljub 40 poslanskim mandatom se zastavlja vprašanje, ali bodo tri do sedaj koalicijske stranke, LMŠ, SD in SAB, plus Levica sposobne iti prek zamer in medsebojnega obtoževanja, kdo je kriv za razpad vlade, in odigrati vlogo močne opozicije, ki jo bi glede na število mandatov pravzaprav morale. Nova opozicija bo po številu poslancev približno enako močna, kot je bila prejšnja, ko je v njej zaradi antijanša pakta obstala SDS, zmagovalka predčasnih volitev leta 2018.
Kot kaže, bo prvo obdobje delovanja opozicije zaznamovalo obračunavanje glede krivde za nastanek tretje Janševe vlade. "Navajeni smo, da korumpiranci s sredine radi kažejo s prstom na Levico, a obešati na nas krivdo za nastanek Janševe vlade je smešno," so konec prejšnjega tedna precej ostro sporoči iz Levice in dodali, da je koalicija, v kateri sta bila tudi SAB in SD, raje začela sodelovati z Jelinčičem in prekinila sodelovanje z Levico, kot da bi ukinila dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

LMŠ ne bo trdila, da je vlada nelegalna

"V tem trenutku smo še vedno vladna stranka in temu primerno tudi delujemo. Ko pa bo imenovana nova vlada, bomo seveda postali opozicijska stranka," je priprave na tranzicijo iz vladne v opozicijsko stranko, ki se bo po pričakovanjih zgodila do konca marca, orisal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič. Glede na to, da LMŠ nima izkušenj z delovanjem v opoziciji, je Golubovič optimist, saj ne pričakuje težav, če bodo postavili vsebino na prvo mesto.

Levica SD-ju ne misli pokrivati hrbta

Levica in SD začneta tekmo za volivce in prestiž na levem polu slovenskega političnega spektra iz skoraj izenačenih rejtingov, ki se trenutno gibljejo okoli desetih odstotkov. Levica SD sporoča, naj ne mislijo, da je njihova vloga v politiki pokrivati hrbet SD-jevemu političnemu kadrovanju po državnih podjetjih in javnih institucijah, da bi napajali lastna omrežja.
"Sodelovanje je seveda nujno. V prvi vrsti mora biti podkrepljeno z zaupanjem in upoštevanjem dogovorov. Ko se bodo stranke v tej državi začele držati tega, kaj obljubljajo pred volitvami, tudi po njih, potem bo z njimi lažje delati," je o možnostih in pogojih sodelovanja med levičarsko in socialnodemokratsko stranko povedal vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec. Za Levico je po njegovo ključno držanje dogovorov in izpeljava stvari, kot so začrtane: "V sodelovanju s Šarčevo vlado je SD pogosto bil tisti, ki se ni držal dogovorov." Vsebinsko pa bo se bo Levica v opoziciji držala svojega programa, v ospredju bo socialni del, zmanjševanje revščine, veliko poudarka pa bodo dali na razvojne in okoljske projekte.
Podobno tudi SD po besedah vodje poslanske skupine Matjaža Hana ne bo dopustil rezov v socialo. Že vnaprej pa sporočajo, da je ideja o ponovni vpeljavi naborniške vojske zanj nesprejemljiva. Do Levice Han ne goji zamer, hkrati pa dodaja, da ne pričakuje, da bi opozicijske stranke naredile koalicijo v opoziciji: "Težko bomo delovali tako destruktivno in nepovezovalno kot Levica. Oni nam očitajo, da sodelujemo z Janšo, če pa pogledamo zadnja glasovanja, pa so oni tolikokrat glasovali skupaj s SDS, kot mi v tridesetih letih nismo." Šarcu in LMŠ pa Han v njegovem jeziku sporoča, da "nesti smeti od doma in se ne vrniti v stanovanje je neodgovorno".

Opozicija brez Bratuškove

Predsednica SAB kot edina od predsednikov opozicijskih strank ne bo sedela v državnem zboru. Kaj bo bivša premierka počela v prihodnje, ne ve, najprej si bo privoščila dopust. Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik se po prenehanju funkcije ne bo vrnil med poslance, kar pomeni, da bo v državnem zboru ostala sedanja vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper, leva roka Bratuškove. Prvak SNS Zmago Jelinčič ostaja v opoziciji. Podprl je Šarčevo vlado pri proračunu, zato je pričakovati, da bo "trgoval" tudi z novo vlado.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta