Opozicijska polena pod noge

Franja Žišt Franja Žišt
21.12.2018 19:48

Tako je ustavno obtožbo komentiral predsednik vlade Marjan Šarec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Škofijska gimnazija v Mariboru je le ena od zasebnih šol, ki so prikrajšane za državni denar. 
Marko Vanovšek

Financiranje zasebnega šolstva že dalj časa deli politični prostor. Potem ko so poslanci v državnem zboru v četrtek zavrnili novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero je največja opozicijska stranka SDS skušala uresničiti odločbo ustavnega sodišča o financiranju zasebnega šolstva iz leta 2014, so poslanci te stranke in stranke SNS včeraj vložili predlog ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Marjana Šarca.

Rešitev vprašanja do novega šolskega leta

Šarec je vložitev ustavne obtožbe pospremil z besedami, da je opozicija spomnila nase in da ne sedi križem rok, obtožba je "tokrat bolj poleno pod nogami kot pa resen institut". Predsednik vlade je prepričan, da ni posebnega razloga, da bi jo vlagali po sto dneh vlade in da si bo vlada prizadevala uresničiti odločbo ustavnega sodišča: "Moje stališče je vedno bilo, da je treba sodbe spoštovati. Tako zagotavljam pri odnosih s Hrvaško in tako zagotavljam tudi pri sodbah ustavnega sodišča."
Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je že pred dnevi komentiral napoved ustavne obtožbe. "S tem se bo moral ukvarjati eden od naslednjih koalicijskih vrhov," je dejal in poudaril, da pričakuje naporna, počasna in mukotrpna usklajevanja. Njegovo stališče pa še vedno ostaja, da je "javno šolstvo edino za vse", zasebno šolstvo pa namenjeno le nekaterim. V četrtek je k temu dodal, da si bo njegovo ministrstvo prizadevalo odločbo uresničiti do prihodnjega šolskega leta. Njegove besede je potrdil njegov strankarski kolega, vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ki meni, da SDS in SNS izsiljujeta. "Razumem, če bi vložili interpelacijo proti ministru, da gredo kar z atomsko bombo nad predsednika vlade, pa je napad histerije. To bo manjšinsko vlado še bolj povezalo, še bolj bomo aktivni."

NSi (še) ni prispevala podpisov

Kakšno rešitev bodo pripravili, še ni znano, je pa Han izpostavil, da je opozicijska NSi očitno razumela zagotovilo ministra, da bodo področje financiranja zasebnega šolstva uredili. V NSi namreč niso prispevali podpisov za obtožbo. "Potem ko je minister Pikalo napovedal uresničitev odločbe ustavnega sodišča do začetka prihodnjega šolskega leta, v državnem zboru ni potrebnih 46 glasov za izglasovanje ustavne obtožbe, ki je močno orodje opozicije. Če želimo, da tako ostane, jo je smiselno vložiti, če je zanjo dovolj podpore," so se odzvali v stranki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta