Opozorilna zdravniška stavka v torek bo! Fides: Vlada v letu in pol ni naredila nič, da bi zdravstvo imelo perspektivo

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
08.01.2024 19:00

Opozorilna stavka bo potekala med 7. in 21. uro. Fides zahteva ločen plačni steber za zdravnike, odpravo plačnih anomalij in nova delovna mesta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Glavni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov tudi tri tedne od napovedi opozorilne stavke ni dočakal vladnega povabila na pogajanja. Vlada se tudi na njihova povabila na pogajanja ni odzvala, zato so danes dopoldne začeli priprave na opozorilno stavko, ki bo potekala jutri, v torek, med 7. in 21. uro. Do 18. ure so sicer še počakali, ali bodo dobili povabilo na pogajanja, a je predsednik Fidesa Damjan Polh hkrati priznal, da je malo možnosti, da bi v tako kratkem času - do torka - dosegli dogovor.

Fides je nato zvečer še enkrat ugotovil, da ni prav nobenega razloga, da bi preklicali za torek napovedano stavko. Po Polhovih besedah so ves dan čakali na pozitivni odgovor vlade, a ga ni bilo. Upajo, da bo stavka dejanje, ki bo vlado prisililo k dialogu. "To je stavka proti vladi, ki v letu in pol ni naredila nič, da bi zdravstvo imelo perspektivo," poudarja Polh.  

Robert Balen

Minuli petek so iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba kakor tudi iz ministrstva za javno upravo, ki ga vodi Franc Props, sporočili, da bodo vladno pogajalsko skupino imenovali v najkrajšem možnem času, nakar se bodo začela tudi pogajanja o stavkovnih zahtevah. Fides zahteva ločen plačni steber za zdravnike, odpravo plačnih anomalij in uvedbo novih delovnih mest.

(ANALIZA) Odgovornost za stavko zdravnikov nosi vlada. Kako bo potekala stavka?

Izjava za javnost sindikata Fides
Robert Balen

V času stavke bodo obravnavali le bolnike, katerih zdravje bi lahko bilo ogroženo, medtem ko bo nemoteno potekala obravnava nosečnic, onkoloških bolnikov, mladoletnih in starejših od 65. let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta