Opremljanje Slovenske vojske kot poligon za Levico

Aleš Kocjan
07.12.2018 15:01

Zunajvladna koalicijska partnerica nasprotuje nabavi novih štirikolesnikov, s katerimi bi vojska zamenjala dotrajana vozila. V nadaljevanju se obeta še več podobnih primerov, ko bo država kupovala nove osemkolesnike, raketne sisteme, tovorna vozila, komunikacijske sisteme ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z vozili JLTV Oshkosh namerava slovenska vojska, tako kot ameriška, nadomestiti zastarele hummerje.
Handout

Zunajvladna koalicijska partnerica Levica je v četrtek predstavila pisno poslansko pobudo, s katero vlado pozivajo k odstopu od nakupa oklepnikov 4x4. Gre za ameriške štirikolesnike, ki jih proizvaja ameriška korporacija Oshkosh Defense. Toda v Levici trdijo, da so prejeli anonimno pismo, ki mu je bilo priloženo pismo o nameri nakupa, in opozarjajo, da vlada kupuje popolnoma neopremljena in tudi nepreizkušena vozila, ki so še v fazi testiranja, zaradi česar je tudi v pismu opomba o tveganju, da se lahko cena še zviša. Še več, cena naj bi že poskakovala, je pred zbranimi novinarji razlagal poslanec Miha Kordiš in dejal, da je "vlada očitno na pragu še ene orožarske afere".

Levica bi dala raje za razvoj in socialo

Da bo Levica povzročala preglavice vladi pri vsakem naročilu vojaške opreme, je bilo jasno že med koalicijskimi pogajanji in navsezadnje po razpletu pogajanj, saj se Levica naposled ni odločila za vstop v koalicijo Marjana Šarca. Med ključnimi razlogi pa so bila prav razhajanja glede obrambnih zadev. Levica namreč odločno nasprotuje izgradnji dveh srednjih bojnih bataljonskih skupin, kar je cilj Slovenije že od leta 2004, a se je z afero Patria ta cilj oddaljil, pozneje se je naša država znašla še v primežu gospodarske in finančne krize, kar je najbolj občutil obrambni proračun. Od leta 2017 se obrambni proračun ponovno zvišuje, zato se Slovenija tudi spet trudi izpolniti dane zaveze in končno narediti prve korake k oblikovanju prve srednje bojne bataljonske skupine. Ta naj bi bila, kot je razvidno iz srednjeročnega obrambnega programa, vzpostavljena vsaj do leta 2023. A Levica je dala večkrat jasno vedeti, da bo vsem tem prizadevanjem nasprotovala na tak ali drugačen način ter v ospredje postavljala druge prioritete vlade - razvoj, socialo, šolstvo ... Tudi ta teden je Miha Kordiš predlagal, naj vlada denar raje kot za štirikolesnike nameni razvojnim prioritetam Slovenije. Ob tem je omenil podfinancirano zdravstvo, skromne socialne programe ter zanemarjanje izobraževanja in znanosti.

Številne priložnosti za "nagajanja" Levice

In v nadaljevanju se zdi, da bo imela Levica še veliko razlogov za povzročanje sivih las obrambnemu ministru Erjavcu in vrhu vojske, ko bo šlo za nabave. Sodeč po srednjeročnem obrambnem programu 2018-2023, ki ga je vlada Mira Cerarja potrdila aprila letos, bo v naslednjih nekaj letih na mizi še precej vojaških poslov. Glavni bo nabava osemkolesnih boxerjev, ki bodo tvorili jedro bojnih bataljonskih skupin. Nadalje so v načrtu predvideni še nakup taktičnih tovornih vozil z balistično zaščito, posodobitev osrednjega vojaškega vadišča na Počku pri Postojni, nakup statičnih komunikacijskih in informacijskih sistemov, raketnih sistemov PORS, oprema za povečanje kibernetske varnosti in tako dalje.

Poldrugo milijardo za končne zmogljivosti

Glede na to, da so štirikolesniki Oshkosh, s katerimi kani vojska nadomestiti dotrajane ameriške hummerje, nabava bolj postranskega pomena v kontekstu izgradnje prej omenjenih zmogljivosti, je jasno, da bo do končnih operativnih zmogljivosti trnova pot. Po grobi oceni naj bi vzpostavitev končnih operativnih zmogljivosti dveh srednjih bojnih bataljonskih skupin v naslednjih osmih do desetih letih stala do poldruge milijarde evrov. A to ne pomeni le nakupa opreme, torej oklepnikov z oborožitvijo, kar kritiki pogosto vidijo kot končno ceno nakupa, denimo, oklepnikov. Gre namreč za to, da je za vzpostavitev zmogljivosti potrebno bistveno več od nabave opreme. Doseganje zmogljivosti namreč prinaša stroške z urjenji, pridobivanji certifikatov, servisiranje opreme ter nabavo potrebne komunikacijske opreme in drugo infrastrukturo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta