Orbanovi projekti: Igre brez kruha

Madžarski davkoplačevalci so do zdaj investirali vsaj 6,2 milijona evrov v gradnjo nogometne akademije lendavskega nogometnega kluba Nafta 1903. Klub gradi akademijo na zemljiščih, kjer je v meglenih okoliščinah pridobil brezplačno stavbno pravico Občine Lendava.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Polaganje temeljnega kamna za lendavsko nogometno akademijo, za katero denar prihaja iz Madžarske.
Jure Zauneker

"Ne zanima me, od kod je denar prišel. In me tudi v bodoče ne bo. Tudi če prihaja s samega vrha madžarske vlade, ne," je odločno dejal novi župan Lendave Janez Magyar. Vodenje majhne občine, ki hkrati predstavlja središče tamkajšnje madžarske manjšine, je Magyarju po 16 letih županovanja prepustil Anton Balažek, član Desusa. V primopredaji mu je predal podatke o 25 lendavskih projektih, med katerimi je bila tudi gradnja nogometne akademije za nogometni klub Nafta 1903 (NK Nafta).
Magyar tako prevzema tudi pregled nad projektom, ki sodi v grozd ključnih zunanjepolitičnih projektov vlade Viktorja Orbána. Do zdaj je ta v nogometne akademije na območjih, kjer v sosednjih državah živi madžarska narodna manjšina, vložila že najmanj 55 milijonov evrov, kažejo pogodbe, ki jih je pridobil madžarski neodvisni medij atlatszo.hu.
Ti milijoni gradijo akademije tudi na Hrvaškem in Slovaškem, v Srbiji, Romuniji in Ukrajini. Vsem projektom je poleg izvora denarja skupno tudi to, da so vanje tako ali drugače vpeti poslovneži in podjetja iz najožjega kroga madžarskega premierja Orbána.
Kozmetika in predpisi
V začetku septembra 2017 je županstvo Občine Lendava prejelo ponudbo lokalnega NK Nafta. Podpisal jo je Gábor Végh, lastnik madžarskega gradbenega podjetja Pharos95 in eden od mož, ki jih štejejo v najožji krog premierja Orbána. Végh je župana Balažka spomnil na sestanek, ki so ga v Lendavi imeli dober teden pred tem. Kot kaže, je bila ponudba zgolj formalizacija ustnih dogovorov, denimo tistega, po katerem bi NK Nafta zemljišča, na katerih bi gradil športno infrastrukturo, odkupil od lendavske občine.

Na parcelah, kjer bo Madžarska gradila nogometna igrišča, je lani rasla koruza.
Majda Horvat
Kdo stoji v ozdaju lendavskega nogometa?
Aleš Cipot
Lansko srečanje Ferenca Horvatha in madžarskeg premierja Viktorja Orbana
Balázs Szecsődi
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta