Osebna asistenca je postala pravica invalidov

Prvega januarja je začel veljati zakon o osebni asistenci, kar je velik korak naprej. Osebni asistenti bodo morali biti redno zaposleni pri izvajalcih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Invalidu, ki je upravičen do osebne asistence, to pomoč z novim letom zagotavlja zakon.
Igor Napast

Prvega januarja je začel veljati zakon o osebni asistenci. Osebna asistenca je s tem postala pravica invalidov, kar pomeni, da se mora izvajati, če jo upravičenec potrebuje. To je velik korak naprej, kajti doslej je osebno asistenco ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve sofinanciralo na osnovi razpisov ali programov in ni bila dosegljiva vsem invalidom in tudi ne v obsegu, kot bi jo potrebovali. To ne nazadnje potrjujejo številke o financiranju: v letu 2018 je ministrstvo za to namenilo 3,3 milijona evrov, za 2019 pa je za osebno asistenco okoli 500 uporabnikom zagotovljenih 15,6 milijona evrov, še 1,7 milijona evrov pa za komunikacijski dodatek v obliki denarnega nadomestila, do katerega bodo upravičeni gluhi, slepi in gluho-slepi in ga bo predvidoma uveljavljalo okoli tisoč ljudi.

Invalid si bo sam izbral izvajalca

Posameznik je do osebne asistence upravičen, če potrebuje najmanj 30 ur asistence na teden. Tisti gluhi, slepi in gluhoslepi, ki potrebujejo predvsem spremstvo in so doslej po podatkih ministrstva mesečno povprečno imeli 15 do 20 ur spremstva, pa se lahko odločijo za prejemanje komunikacijskega dodatka v višini nižjega dodatka za pomoč in postrežbo ali pa izkoristijo do 30 ur asistence na mesec. Invalid si bo sam izbral izvajalca. Osebni asistenti (to je lahko vsak, ki je polnoleten, poslovno sposoben, nekaznovan in ima potrebne lastnosti) bodo morali biti redno zaposleni pri izvajalcih. Izvajalci so lahko dobrodelne organizacije, organizacije za samopomoč, zavodi; za pridobitev tega statusa morajo podati vlogo na ministrstvo.

Četudi so invalidi večinoma zadovoljni z rešitvami, ki izhajajo iz zakona o osebni asistenci, nekateri opozarjajo na pomanjkljivosti.
Andrej Petelinšek

Slepi bi rajši prejšnjo rešitev

Četudi so invalidi večinoma zadovoljni z rešitvami, ki izhajajo iz zakona o osebni asistenci, pa nekateri opozarjajo tudi na pomanjkljivosti. Med njimi Milan Mugerle, predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Maribor, ki ocenjuje, da članom njihovega društva predlagane rešitve poslabšujejo možnosti za asistenco v primerjavi s prejšnjim stanjem. "Doslej smo osebno asistenco zagotavljali s štiriletnim posebnim programom ministrstva, v okviru katerega smo imeli zaposlenih šest asistentov, ki so pomagali 80 uporabnikom, našim članom. Ti so bili do te pomoči oziroma spremstva upravičeni po kriterijih iz našega pravilnika, ki je upošteval socialni položaj, stopnjo okvare vida in razvejenost uporabnikove socialne mreže. Program so sofinancirali pristojno ministrstvo, Fiho, občina in tudi uporabniki, ti so za uro pomoči prispevali en evro. Naši člani so imeli povprečno 15 ur asistence na mesec. Po novem pa lahko slepi zaprosimo za najmanj 30 ur asistence tedensko, kar odobri posebna komisija, ali za največ 30 ur asistence mesečno, do česar smo upravičeni na podlagi zdravnikove odobritve, in moramo za to prispevati polovico dodatka za pomoč in postrežbo, ne glede na to, koliko ur asistence mesečno izkoristimo. Naši člani se zato za osebno asistenco do 30 ur mesečno sploh ne odločajo, ker je zanje finančno nevzdržna. Na primer tistega, ki bi izkoristil vseh 30 ur asistence na mesec, bi stala ura pet evrov, če bi izkoristil manj ur, pa še več," razlaga Mugerle.

"Članom našega društva predlagane rešitve poslabšujejo možnosti za asistenco v primerjavi z obstoječim stanjem," ocenjuje predsednik mariborskega društva slepih in slabovidnih Milan Mugerle.
Sašo Bizjak

"Prišlo bi do dvojnega financiranja"

Na ministrstvu se s to razlago ne strinjajo. Tako pojasnjujejo: "Nekateri uporabniki, ki bodo upravičeni do osebne asistence, prejemajo denarni prejemek zaradi potrebe po tuji negi in pomoči. Namen tega prejemka je, da uporabnik financira tujo nego in pomoč, torej storitve, ki jih bo dobil (tudi) po Zakonu o osebni asistenci. Tako je določba 26. člena tega zakona, da mora uporabnik, če je upravičen do prejemanja dodatka za pomoč in postrežbo oz. do drugih denarnih prejemkov zaradi potrebe po tuji negi in pomoči, sofinancirati izvajanje osebne asistence s polovico prejemka, logična. V nasprotnem primeru bi prišlo do dvojnega financiranja. Res pa je, da bi bil v primeru, ko bi uporabnik koristil manj kot 10 ur osebne asistence na mesec, njegov prispevek nesorazmeren prispevku nekoga, ki koristi več ur. Vendar pri tem ne smemo spregledati, da tak primer pomeni, da nekdo iz državnega proračuna že prejema sredstva za (so)financiranje pomoči po tuji negi in pomoči in jih mora za ta namen tudi porabiti. Torej v takem primeru lahko storitev izbere po svoji presoji, na primer pri posameznih društvih, ponudnikih socialnega servisa ipd., in ne preseže zneska, ki mu ga je država za ta namen dala."

"Zakon omogoča kompenzacijo naše invalidnosti in nam vsaj deloma omogoča sodelovanje v širši družbi," meni sekretar mariborskega društva gluhih in naglušnih Milan Kotnik.
Andrej Petelinšek

(Ne)potrebno zaposlovanje strokovnih delavcev?

Mugerle ima pripombe tudi na rešitev, po kateri morajo izvajalci osebne asistence zaposliti strokovne delavce glede na število uporabnikov. V skladu z zakonom mora izvajalec, ki ima več kot pet uporabnikov, imeti zaposlenega strokovnega vodjo, za vsakih nadaljnjih 20 uporabnikov, to je 25 (5 + 20), pa še usklajevalca osebne asistence, za 45 uporabnikov drugega usklajevalca, za 65 tretjega itd. V primeru, da ima nekdo 80 uporabnikov, bi torej moral imeti zaposlenega enega strokovnega vodjo in tri usklajevalce osebne asistence.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta