Oskrba in pomoč: Razumemo, da je komu težko zamenjati plenico

Franja Žišt Franja Žišt
22.03.2020 18:32

Ob novem koronavirusu se bo izpostavil tudi vidik dostojanstva, medicinske sestre pozivajo k solidarnosti s pomoči potrebnimi svojci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Monika Ažman
Janez Klenovšek

Vsem ukrepom navkljub je v teh dneh treba poskrbeti tudi za ljudi, ki ne morejo skrbeti sami zase, za tiste, ki potrebujejo pomoč in oskrbo bodisi v domačem okolju bodisi v bolnišničnem. "Največji problem, ki ga v kateremkoli okolju, na kateremkoli nivoju - naj gre za zdravstveni dom, bolnišnico, dom starostnikov ali domačo oskrbo - opažamo, je zaščitna oprema. Najprej pomanjkanje zaščitne opreme, potem pa racionalna in zaščitna uporaba opreme, ki jo imamo. Ugotavljamo, da je veliko dilem pri uporabi zaščitne maske, rokavic, zaščitnih plaščev in ravnanju z odpadki," razlaga Monika Ažman, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov.

Od domačega do bolnišničnega okolja

Eberhard Grossgasteiger

Skrb za osebno higieno drugega je zelo intimna

Kaj pa pomoč in oskrba v domačem okolju? "V prvi vrsti pozivamo k solidarnosti v družini, v domačem okolju. Zdaj je priložnost, da se navežejo pravi stiki med svojci," pravi Monika Ažman. Upa, da bo možnost dela od doma komu ponudila, da bo lažje skrbel za svoje starše ali stare starše, še posebno v družinah, v katerih so pomoči potrebne obiskovali in za njih skrbeli izvajalci pomoči na domu. "Zdaj je pomoč na domu že res nekoliko okrnjena, kar pa ne pomeni, da je ni. Prav tako se srečujejo s pomanjkanjem osebne varovalne opreme. Vse tiste, ki nudijo pomoč na domu, obveščamo z ustreznimi strokovnimi informacijami, kako ravnati, da ne bi prišlo do stigme, do težav. Ljudje so zdaj tudi zelo prestrašeni in se bojijo kogarkoli spustiti v stanovanje, hišo," pojasni sogovornica, s kakšnimi dogodki se srečujejo na terenu. "Zato bi prosila, da se vsi družinski člani, ki se lahko, v skrbi za svoje pomoči potrebne svojce angažirajo. Je pa res, da je to težko. Če kdo, medicinske sestre razumemo tudi stisko, ko je nekomu težko zamenjati plenico ali poskrbeti za osebno higieno, če tega nikoli prej v življenju ni izvajal, če ne zna vseh prijemov. Ne nazadnje gre tudi za dostojanstvo, tudi ta vidik se bo zdaj zelo izpostavil. To so zelo intimne zadeve, ki niso enostavne. Zlasti ne za starejše, kaj šele za njihove otroke, vnuke," na življenjske situacije in stiske ob njih opozori sogovornica.

Napačna uporaba zaščitne opreme slabša, kot če je ni

Vse, ki so vključeni v strokovno pomoč, o ravnanju obveščajo z izrednimi elektronskimi novicami. Na spletni strani zbornice - zveze so objavljene tudi povezave na objave Nacionalnega inštituta za javno zdravje, informacije medicinske sestre pošiljajo vsem domovom za starejše občane, prav tako centrom za socialno delo, skupnosti socialnih zavodov, varstveno-delovnim centrom in vsem tistim, ki se dnevno soočajo z izzivi, ki jih do zdaj še ni bilo.

"Prosila bi, da se vsi družinski člani, ki se lahko, v skrbi za svoje pomoči potrebne svojce angažirajo," pravi medicinska sestra Monika Ažman.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta