Otroško kardiologijo naj preiskuje Godčeva, financiranje strank Möderndorfer. Bo Đorđević le podpredsednik vrhovnega sodišča?

STA, VČ
24.01.2019 16:13
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jani Möderndorfer (v ospredju) je v tem mandatu nadomestni poslanec za Mira Cerarja, ki je član vlade, zunanji minister.  
Andrej Petelinšek

Mandatno-volilna komisija DZ je potrdila predloga o sestavi dveh preiskovalnih komisij. Preiskovalno komisijo o otroški kardiologiji naj vodi Jelka Godec iz SDS, preiskovalno komisijo o financiranju političnih strank pa Jani Möderndorfer iz SMC, komisija predlaga državnemu zboru. 
Preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije in področju nabav medicinske opreme so zahtevali poslanci SDS, NSi in SNS, a so konstruktivno sodelovanje na seji DZ 20. decembra napovedali tudi poslanci ostalih strank. Pri tem pa so opozorili na možnost politične zlorabe komisije. Jelka Godec je tedaj v imenu predlagateljev pojasnila, da želijo s preiskovalno komisijo ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da program otroške kardiologije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana ne deluje kakovostno in varno. Širšo neučinkovitost javnega zdravstva pa po njenih besedah kažejo tudi nepravilnosti pri nabavah medicinske opreme. Godčeva je v prejšnjem mandatu vodila parlamentarno preiskovalno komisijo, ki se je ubadala z domnevno preplačano medicinsko opremo v bolnišnicah, od žilnih opornic in drugega. 
DZ je na zahtevo poslancev koalicije in Levice 20. decembra odredil še parlamentarno preiskavo o domnevnem pranju denarja v NKBM ter domnevnem nezakonitem financiranju SDS in njihove volilne kampanje za predčasne volitve v DZ leta 2018. V SDS so prepričani, da gre le za obračunavanje in poskus njenega onemogočenja.
Člani MVK so prav tako predlagali DZ, da za podpredsednika vrhovnega sodišča za šest let imenuje vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića. Đorđevića je predlagal že prejšnji pravosodni minister Goran Klemenčič, zdaj je spet kandidat. V SDS so nasprotovali njegovemu imenovanju, saj po njihovem ne uživa zaupanja širše javnosti, a večine niso prepričali. Ministrica za pravosodje Andreja Katič je zagovarjala svoj predlog in izrazila pričakovanje, da komisija danes odloči o kandidatu. Postopek namreč traja že več kot leto in pol, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič pa opozarja, da takšna institucija na ta način težko opravlja svoje naloge, je dejala. Đorđević je po njenih besedah dobil podporo tako vrhovnega sodišča kot sodnega sveta. Jožef Horvat iz NSi je predlagal, da kandidacijski postopek končajo, ministrica Katičeva pa naj znova začne postopek imenovanja. Vendar njegov predlog ni bil sprejet.
MVK je sprejela še odstopni izjavi članov nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija Aleksandra Igličarja in Matjaža Rakovca, poslanske skupine pa ji morajo do 13. februarja posredovati predloge za imenovanje novih kandidatov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta