Ovire pri referendumskem glasovanju: Nekaterim napačno sporočili naslove volišč, tisti, ki so v karanteni, ne vedo, ali lahko oddajo svoj glas

STA, A.L.
09.07.2021 16:49
Predstavniki Gibanja za pitno vodo so znova opozorili na ovire, s katerimi se volivci srečujejo pri glasovanju na referendumu o noveli zakona o vodah. Nekaterim so napačno sporočili naslove volišč, tisti, ki so se znašli v karanteni zaradi covida-19, pa ne vedo, ali lahko oddajo svoj glas. Med njimi je več sto mladih, ki so se vrnili iz Španije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Vloga za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča na spletni strani eUprava ni bila dostopna tudi na zadnji dan, ko jo je bilo mogoče oddati. Na nekaterih voliščih so se na predčasnem glasovanju vile dolge vrste, v Ljubljani so volišča za predčasno glasovanje združili na enem mestu, v Mariboru pa jih razpršili po mestu, pri čemer mnogi volivci niso vedeli, kje sploh lahko oddajo glas, so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudarili v Inštitutu 8. marec, članu Gibanja za pitno vodo in organizatorju referendumske kampanje.

V Lendavi so volivci prejeli različne informacije o lokaciji volišča, v Trnovem v Ljubljani pa naj bi bilo volišče v šoli, ki pa je v fazi obnove. "Bojimo se, kaj se bo dogajalo v nedeljo, bojimo se, da bo ljudem oteženo glasovanje, smo pa v situaciji, v kateri vsak glas šteje," je izpostavila direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. Opozorila je zlasti na starejše in gibalno ovirane volivce, ki v vročini še težje iščejo pravo volišče, v kolikor informacije niso jasne ali so volišča na drugih lokacijah, kot so vajeni.

Nejasna je tudi situacija volivcev, ki so se te dni vrnili s počitnic, pa jim je bila ob vstopu v državo odrejena karantena, je dejala Marja Kodre. Med njimi je več sto dijakov, ki so se vrnili iz maturantskega izleta v Španiji. Uradnih informacij v zvezi s tem, ali bodo lahko glasovali, Državna volilna komisija po njenih besedah ni podala, več informacij naj bi bilo znanih v soboto.

Mark Užmah je spomnil, da tudi iz tujine - med drugim iz Belgije, Nemčije, Luksemburga, Argentine in Avstralije - inštitut obveščajo, da do danes še niso prejeli glasovnice za oddajo glasu na referendumu, čeprav so se prijavili na glasovanje iz tujine po pošti. Mojca Lukan pa je spomnila na situacijo v domovih za starejše, ki jim je ministrstvo za delo navodila za prijavo za glasovanje po pošti poslalo zgolj 12 ur pred potekom roka za tako prijavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta