Pahor predlaga Boštjana Vasleta za guvernerja

Jelka Zupanič
30.11.2018 17:33

Vasle izpolnjuje visoke strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje funkcije guvernerja Banke Slovenije, je za svojega kandidata zatrdil predsednik Borut Pahor, ki je ugotovil tudi, da Vasle uživa potrebno podporo poslancev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Pahor in kandidat Vasle pričakujeta podporo v parlamentu.
Uprs

Boštjan Vasle, dolgoletni direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), je kandidat predsednika republike Boruta Pahorja za guvernerja Banke Slovenije. Pahor se je odločil, da bo Vasleta predlagal za guvernerja naše centralne banke, ker "izpolnjuje visoke strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije". Iz njegovega urada so sporočili še drugo pomembno podrobnost. Da je Pahor po številnih uradnih in neuradnih pogovorih z vodji poslanskih skupin ugotovil, da Vasle uživa tudi potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev, česar za druge štiri kandidate, ki so se prijavili na že drugi predsednikov javni poziv za kandidaturo, ni bilo mogoče trditi.

Vasle se bo predstavil v četrtek

Visoka podpora poslancev je namreč pogoj, da kandidat zbere na tajnem glasovanju vsaj 46 glasov poslancev za imenovanje za guvernerja Banke Slovenije. Po predčasnem odhodu guvernerja Boštjana Jazbeca, po katerem je Pahor za petega guvernerja Banke Slovenije že po volitvah predlagal sedanjega viceguvernerja Primoža Dolenca, je Banka Slovenije namreč še kar brez prvega moža. Dolenc na glasovanju pričakovano ni zbral dovolj glasov.

Vasle pričakuje poslansko podporo

"Zelo sem počaščen in zadovoljen, da se je predsednik Republike Slovenije odločil, da državnemu zboru predlaga, da me imenuje za člana Sveta Banke Slovenije, za guvernerja," se je Pahorju Vasle danes že zahvalil. In si zaželel: "Na podlagi presoje predsednika republike, na kateri temelji njegov predlog, in tudi odzivov, ki sem jih v minulih dneh dobil med pogovori s poslanskimi skupinami, pričakujem, da bo moja kandidatura deležna podpore tudi na glasovanju v državnem zboru."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta