Pahor vztraja, da je financiranje STA treba urediti

STA, A.L.
04.05.2021 16:49
Predsednik republike Borut Pahor vztraja, da je financiranje javne službe STA treba znova vzpostaviti, so za STA potrdili v njegovem uradu. Vlado je k ureditvi stabilnega financiranja STA v ponedeljek, ob svetovnem dnevu svobode medijev, sicer Pahor pozval tudi prek Twitterja, ko je ocenil, da ima STA v Sloveniji nenadomestljivo agencijsko vlogo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Svoboda medijev je temeljnega pomena za demokratično družbo. Svobodni mediji vzpostavljajo javnost, v kateri je mogoče preko različnih pogledov oblikovati skupna stališča. Sooblikujejo politično kulturo, ki naj spodbuja strpnost in zavrača sovražnost in izključevanje," je ob ponedeljkovem dnevu svobode medijev tvitnil Pahor.

Večer

Pahor je bil v času sprejetja zakona o STA, ki je agenciji zagotovil uredniško in finančno avtonomijo, predsednik vlade. Ob prvi zaustavitvi financiranja javne službe v lanskem letu je decembra najprej na njegovo prošnjo sprejel direktorja STA Bojana Veselinoviča, nato pa se je po telefonu pogovoril še z direktorjem vladnega urada za komuniciranje Urošem Urbanijo.

Tedaj je ocenil, da "Slovenska tiskovna agencija kot agencijski servis opravlja pomembno poslanstvo v javnem interesu. Zato njen obstoj ne sme biti ogrožen". V tem smislu je pozval vlado in vodstvo agencije, da skladno s predpisi razčistita vprašanja, zaradi katerih je prišlo do zastoja financiranja STA.

Robert Balen

Ob drugi zaustavitvi financiranja je februarja ob robu obiska v Novem mestu znova ocenil, da ima STA posebno poslanstvo in mora biti financirana.

V nedavnem intervjuju za prvomajsko prilogo Večera pa je dejal, da ga "jezi, da se ne more rešiti vprašanje financiranja STA. Slovenska tiskovna agencija je pomemben agencijski medij in njeno financiranje mora biti zagotovljeno," je navedel predsednik.

STA že 124 dni opravlja javno službo brez plačila države, ki ji ga sicer zagotavljata zakon o STA in sedmi protikoronski zakon. Da bi agenciji pomagali premostiti finančne težave, je Društvo novinarjev Slovenije skupaj s prijatelji STA v ponedeljek zagnalo donacijsko kampanjo Za obSTAnek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta