Paloma lani z visoko izgubo

Srečko Klapš Srečko Klapš
28.08.2019 12:46

Sladkogorska tovarna higienskih papirjev je lani ob 82 milijonih evrov prihodkov, pridelala 3,6 milijona evrov čiste izgube. Letos napovedujejo višje prihodke, pozitivno poslovanje in novi papirni stroj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jaroslav Fic, predsednik uprave Palome, napoveduje nad 91 milijonov evrov prihodkov in pozitivno poslovanje.
Igor Napast

Paloma, ki jo od novembra lani vodi Jaroslav Fic, potem ko je nasledil Thomasa Reibelta, je lani imela za tri odstotke nižje prihodke, ustvarjenih 82 milijonov evrov pa je za desetino manj kot so jih slovaški in češki lastniki načrtovali, pojasnjuje uprava Palome v objavljenem letnem poročili za leto 2018. Nekoliko nižja je bila tudi proizvodnja papirja, ki je dosegla 63.000 ton, gotovih izdelkov pa so proizvedli za 61.500 ton.
Jaroslav Fic izgubo in nižje rezultate od načrtovanih pripisuje za četrtino višjim cenam osnovne surovine za proizvodnjo celuloze. Posledične negativne vplive pa so blažili z izboljšanimi prodajnimi pogoji in notranjimi varčevalnimi ukrepi predvsem na področju stroškov nabave in poslovanja. Tako so na račun sinergij pri skupnih dobavah v okviru skupine SHP stroške nakupa celuloze znižali za dva milijona evrov kot takrat ko je Paloma celulozo kupovala samostojno. Obe družbi sta tudi lastniško povezani preko češkega finančnega sklada Eco-Investment v lasti Milana Fila.
Preteklo poslovno leto je bilo tudi naložbeno zahtevano, saj so investirali preko 1,6 milijona evrov, največ v nov papirni stroj z zmogljivostjo 65.000 ton. Po nekaj dopolnitvah dokumentacije so konec junija le prejeli novo okoljevarstveno dovoljenje, tako da nadaljujejo z izvedbo te investicije. Zagon novega novega papirnega stroja, s katerim želi Paloma postati največji kompetenčni razvojni in proizvodni center za higienski papir na območju jugovzhodne Evrope, v prihodnjem letu. Jaroslav Fic je nedavno napovedal, da bodo z novim strojem proizvedli več bolj kakovostnih izdelkov z nižjimi stroški vzdrževanja in porabe energije.
V Palomi, kjer zaposlujejo okoli 600 ljudi za letos napovedujejo 91 milijonov evrov prihodkov in okoli 2,2 milijona evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). (skl)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta