Papež Fračišek s predstavniki Slovenske škofovske konference govoril o problematiki spolnega nasilja v Cerkvi

STA, M.R.
14.06.2022 20:50

Novo vodstvo Slovenske škofovske konference (SŠK) se je v Vatikanu med drugim sestalo tudi s papežem Frančiškom. Govorili so o nujnosti dosledne obravnave spolnega nasilja v Cerkvi in ničelne tolerance do tega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Papež Frančišek
EPA

SŠK so zastopali njen predsednik novomeški škof Andrej Saje, podpredsednik soboški škof Peter Štumpf in član Stalnega sveta SŠK celjski škof Maksimilijan Matjaž.

Med drugim so škofje obiskali državno tajništvo in dikasterije za nauk vere, za škofe, za duhovnike in za zadeve svetnikov. Srečali so se tudi z vodjo Antropološkega inštituta Hansom Zöllnerjem, ki se posveča obravnavi problematike spolnega in duhovnega nasilja v Cerkvi in družbi, so zapisali.

Škofe je sprejel tudi papež Frančišek, s katerim so po navedbah SŠK prav tako govorili o problematiki spolnega nasilja v Cerkvi. Poleg ničelne tolerance do dejanj spolnega nasilja morajo biti v ospredju žrtve, so sklenili. Ob tem so izrazili strinjanje, da je treba posebno pozornost namenjati tudi pomoči žrtvam in preventivi. Prav tako so govorili o nujnosti večplastnega pristopa do tega vprašanja in poudarili, da je treba posebno pozornost nameniti formaciji duhovniških kandidatov, so pojasnili v SŠK.

Papežu in posameznim dikasterjem so škofje predstavili tudi življenje Cerkve v Sloveniji in izzive, s katerimi se soočajo. Papež in njegovi sodelavci so med drugim izpostavili tudi pomen transparentnosti pri upravljanju cerkvenih dobrin, so še navedli v sporočilu za javnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta