"Paranoja na obeh straneh." Poslanci katerih strank bi lahko oddali neveljavne glasovnice?

DR
16.02.2021 12:47
Poslanec upokojenske stranke Branko Simonovič pričakuje, da bodo mediji s prstom kazali na posameznike, a se mu to ne zdi korektno: "Glasovanje je bilo tajno in očitno je, da poslanci ne podpirajo tega rušilnega cunamija."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janja Sluga in Gregor Perič
Robert Balen

Kandidatu za predsednika vlade Karlu Erjavcu na tajnem glasovanju ni uspelo zbrati dovolj glasov, in sicer 46. Kot je znano, ga je podprlo 40 poslancev, sedem jih je glasovalo proti. Poslanci so sicer prevzeli 53 glasovnic, vse so bile vrnjene, tako da je bilo šest glasovnic tudi neveljavnih. Neuradno glasovnic niso prevzeli - takih je bilo 37 - poslanci SDS, NSi, SNS in Robert Polnar. "Zanimiv rezultat je. 6 neveljavnih bo sprožilo fajn paranojo na obeh straneh," smo lahko po glasovanju med drugim prebrali na družbenem omrežju twitter. A kdo bi lahko oddal neveljavno glasovnico? 

"Mislim, da je bolj ali manj jasno, da so med njimi vsaj 3 poslanci DeSUS in verjetno vsaj 2 iz SMC. Kakorkoli, teh 40+6 bo opoziciji služil kot znak, da bi z drugim, boljšim kandidatom prodrla. A slovenskega Draghija še ni na obzorju," je parlamentarno matematiko pokomentiral Luka Lisjak Gabrijelčič, zgodovinar in politični analitik. Raziskovalec javnega mnenja iz agencije Valicon Andraž Zorko pa je po glasovanju objavil svoje preštevanje: "KUL ima 40 zagotovljenih glasov. Vlada ima 44 zagotovljenih glasov (37 neprevzetih + 7 proti konstruktivni nezuapnici). Vsaj en poslanec SMC ni bil proti. Kvečjemu en poslanec Desus je bil za. Precej očitno imamo sicer zopet manjšinsko vlado, ki pa ima na svoji strani državni svet."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta