(ODZIVI) "Razprava je pokazala vso retorično bedo tega sklica parlamenta." Bo nadaljnje dogajanje odvisno od reakcije civilne družbe?

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
16.02.2021 10:38
Odzivi po glasovanju o konstruktivni nezuapnici v državnem zboru. "Janez Janša bo naredil vse, da si bo njegova politična opcija s kanaliziranjem denarja okrepila gospodarski položaj v družbi in politiki."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Pavel Gantar, nekdanji poslanec in predsednik državnega zbora: "Čeprav je morda kdo pričakoval, da bo glasovanje dalo jasen odgovor, kdo je v opoziciji in kdo v koaliciji, je ta meja ostala zabrisana. Poslej bo državni zbor še bolj izgubljal moč v odnosu do vlade. Postajal bo vse manj pomemben, saj se bodo odločitve preselile na vlado. Brez soglasja vlade namreč državni zbor ne more odločati o ničemer. Ključna pozornost vlade bo zdaj usmerjena v načrt okrevanja, ki je vreden 6,5 milijarde evrov. Janez Janša bo naredil vse, da si bo njegova politična opcija s kanaliziranjem denarja okrepila gospodarski položaj v družbi in politiki."

Robert Balen

Gantar predvideva, da se bo vlada brez večjih težav obdržala do rednih parlamentarnih volitev, "razen če bi se Janša sam odločil za predčasne". Glede usode koalicije KUL pa Gantar ocenjuje, da bi bilo dobro, da ostanejo skupaj do prihodnjih volitev, saj obstaja potreba po politični sredini. Kar zadeva nadaljnje dogajanje v družbi, pričakuje nadaljevanje protestov zoper Janšo, vlado in avtoritarno vladavino. "Nadaljnje dogajanje je odvisno od reakcije civilne družbe," pravi Gantar, ki opozarja, da je predsednik vlade v zadnjem času pokazal "veliko stopnjo zavračanja in celo sovraštva do urbane sfere. Spodbudil je mešanico suburbanih elementov, ki temeljijo na zaplankanosti in majhnih koristih zase, ki jo kot tako personalizira Počivalšek".

Janja Sluga in Gregor Perič
Robert Balen

Ivo Hvalica, nekdanji poslanec SDS: "Vse bo tako, kot je bilo do zdaj. Nič se ne bo spremenilo. Včerajšnja razprava je pokazala vso retorično bedo tega sklica parlamenta, ko niti aktualnih podatkov ne znajo uporabiti, ampak berejo, kar jim je napisal nekdo drug. Kar zadeva koalicije Kul je žalostno, da si je izbrala za kandidata za predsednika vlade najslabšega moža. Zakaj se ni kdo drug 'žrtvoval' za ta položaj?" se sprašuje Hvalica, ki ošvrkne pozicijske poslance, da so mu očitali le nekaj sto glasov na volitvah 2018: "Žalostno, če niti tega ne vedo, da lahko za predsednika vlade kandidira vsak!" In dodaja, da se KUL do volitev zagotovo ne bo obdržala v taki sestavi, saj je med njimi preveč parcialnih interesov. "Kako naj se obdržijo, če vsi niti glasov niso prispevali?! Predsednik vlade pa je spreten politik, ki izkorišča bedo vseh ostalih, zato tudi ob tako razmajani opoziciji ne morete pričakovati kaj boljšega. Žal, tudi desnica v taki formi nima perspektive," pravi Hvalica in opominja, da demokracija ni nikoli dosežena, zanjo se je treba vsak dan znova boriti.

Janez Janša
Robert Balen

Jožef Jerovšek, nekdanji poslanec SDS: "Levim strankam in dirigentom iz ozadja ni uspelo zlomiti SMC in Desus, čeprav so za to uporabili ves arzenal, od mamljivih ponudb, ustrahovanja in nasilnih groženj. V izrednih razmerah so poslanci SMC in Desus pokazali državotvorno držo. To je dobro za očiščenje političnega prostora, hkrati pa bo sprožilo konkurenčni boj med levimi strankami po porazu demagogije in populizma in jih spodbudil k pripravi vsebinskih reform, ki jih potrebujemo. Hud poraz bo sprožil tudi postopni zaton demagoških političnih protagonistov na levi. Za Slovenijo in vladno koalicijo pa je včerajšnja zmaga spodbuda za uspešno obvladovanje epidemije, oživljanje gospodarstva in celotne družbe, ki so tudi nujni predpogoj za uspešno izpeljavo predsedovanja svetu EU. Včerajšnji razplet je uspeh parlamentarne demokracije."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.