Parlamentarne LMŠ, SMC in SAB padle v lokalno brezno

Uroš Esih Uroš Esih
19.11.2018 18:03

Znotraj trenda zatona političnih strank na lokalnem nivoju sta SDS in SD kot najbolje lokalno razvejeni parlamentarni stranki okrepili svoj položaj. Sodelovanja nesposobni sredinski trojček je volil le še vsak četrti volivec glede na predčasne parlamentarne volitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za marsikoga je presenetljiva neizvolitev koprskega župana Borisa Popoviča v prvem krogu.
Tomaž Primožič/FPA

Tudi na letošnjih volitvah se je nadaljeval trend zatona parlamentarnih strank na lokalnih volitvah, kar pomeni sočasno trend zatona na lokalni ravni političnega življenja. Devet parlamentarnih strank je na nedeljskih volitvah zbralo nekaj manj kot polovico vseh oddanih glasov na volitvah v mestne in občinske svete. Deveterica parlamentarnih strank je zbrala 49,62 odstotka glasov. Preostale politične stranke so zbrale še 18,62 odstotka glasov. Kar pomeni, da so skupine volivcev, organizirane v liste, in samostojni kandidati političnim strankam odščipnili že tretjino političnega prostora na lokalni ravni, natančneje 31,76 odstotka.

Opozicija na lokalnih volitvah močnejša od koalicije

Na prejšnjih lokalnih volitvah je sedmerica parlamentarnih strank zbrala točno 51 odstotkov glasov. Liste in samostojni kandidati pa 29,23 odstotka. Koalicijski peterček se je odrezal precej slabše kot na predčasnih volitvah. Na predčasnih volitvah junija je peterček LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS zbral 42,32 odstotka glasov. Na lokalnih volitvah pa je ta zasedba segla do le 22,43 odstotka glasov. Pri opoziciji brez Levice je bil padec manjši. Na predčasnih volitvah so stranke SDS, Nova Slovenija in SNS zbrale 36,25 odstotka glasov, na lokalnih pa 23,87.

Največje poraženke so liberalne stranke

Največje poraženke letošnjih lokalnih volitev so stranke liberalnega centra LMŠ, SMC in SAB. Na predčasnih volitvah je sredinski trojček zbral slabo tretjino glasov, natančneje 27,46 odstotka glasov. Za stranke tako imenovanih novih obrazov oziroma stranke dveh bivših in sedanjega predsednika vlade je junija glasovalo 244.610 volivcev. Na lokalni ravni pa so vsi skupaj strmoglavili na 56.942 glasov. Na lokalni ravni je za stranke liberalnega trojčka torej glasoval le še vsak četrti volivec, ki jim je glas namenil na parlamentarnih volitvah pred slabega pol leta. Stranke treh premierjev so zbrale zgolj 7,38 odstotka.
Iz LMŠ, ki je na državnozborskih volitvah dobila 12,6 odstotka glasov, zdaj pa so strmoglavili na 2,48 odstotka so celo sporočili, da so z izidi volitev zelo zadovoljni, saj jim je za lokalne volitve "uspelo sestaviti 38 kakovostnih kandidatnih list za občinske svete in devet kandidatov za župane".

Novim obrazom se nesodelovanje ni obrestovalo

Na lokalni ravni je opazen tudi izrazit padec SMC. Na prejšnjih lokalnih volitvah je bila Stranka modernega centra še drugouvrščena, takoj za SDS, zbrala pa je 11,11 odstotka glasov. Na letošnjih volitvah je stranki podporo odtegnilo 44.542 volivcev, kar pomeni dva od treh glede na volitve pred štirimi leti.
Da tako slab rezultat sredinskih strank, ki se na željo evropske liberalne družine ALDE kanijo združevati v enotno politično stranko, ni nepričakovan, je v intervjuju za naš časnik v soboto nakazala predsednica SAB Alenka Bratušek.
Bratuškova je pred lokalnimi volitvami tako LMŠ kot SMC predlagala, da bi vse tri stranke v kakšni od občini združile moči. "Pa smo dobili z obeh strani odklonilen odgovor. Treba je ne samo govoriti, ampak na to temo kaj narediti. Mi nismo ovira, nikakor," je povedala Bratuškova, ki je združevanje liberalnih sredinskih moči na lokalni ravno označila za zelo smiselno, saj so vse tri stranke relativno mlade, nobena pa tudi nima omembe vredne razvejene lokalne mreže. Konkretno je Bratuškova predlagala, da bi v Ljubljani šli skupaj na volitve, da bi pokazali, "da znamo sodelovati in da se znamo dogovarjati". Ne da ni bilo odziva, odgovor z obeh strani je bil, da ne sedaj, nam je povedala Bratuškova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta