PCT-pogoj: Marsikaj nedostopno tudi za najstnike

14.09.2021 06:00
Starš brez PCT-pogoja otroka do 15. leta lahko spremlja k zdravniku, otrok pa se mora samotestirati. Samotestiranje vstopnica tudi za obšolske dejavnosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor: OŠ Rada Robiča Limbuš, šola pouk maske, Šolstvo - Dijaki so se vrnili v šolske klopi sredi pandemije - rahljanje ukrepov - varnostni ukrepi - Ilustracija - Tematika - covid-19 - novi koronavirus - epidemija - pandemija Avtor: Igor Napast (foto: Igor Napast)
Igor Napast

Odlok, ki začne veljati v sredo, ne prinaša številnih omejitev pri dostopu do storitev le odraslim, temveč tudi za otroke, starejše od 12 let. Ti ne bodo mogli več ne v knjižnico, ne po zimsko obutev in obleko, če je trgovina v nakupovalnem središču, in ne v kino, če ne bodo izpolnjevali enega od PCT-pogojev: prebolevnik, cepljen, testiran.

"Prav je, da mnenje otroka, ki se želi cepiti, upoštevate"

Določitev starostne meje pri 12 letih za izpolnjevanje tega pogoja je mogoče povezati z dejstvom, da se je od te starosti tudi v Sloveniji mogoče cepiti proti covidu-19, in sicer s ​Pfizerjevim cepivom, a je tako kot pri splošni tudi pri populaciji med 12. in 18. letom starosti precepljenost izredno nizka. Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da je do vključno 17. leta z dvema odmerkoma cepljenih le 4,7 odstotka otrok. To pa pomeni, da bo najstnikom, če jim starši ne bodo plačali 12 evrov za hitri test, dostop do večine storitev onemogočen. Mladi do 15. leta se namreč ne morejo cepiti brez privolitve staršev ali skrbnikov, zato državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar staršem svetuje, naj se pogovorijo s svojimi otroki in jim, če se ti želijo cepiti, prisluhnejo. "Prav je, da mnenje otroka, ki se želi cepiti, upoštevate," je dejal.

Brez izpolnjenega PCT pogoja bodo lahko otroci nad 12. letom obiskovali le šolo, vstopali na javni potniški prevoz, v trgovine pretežno z živili in pijačo, ki niso v nakupovalnih središčih, v lekarne in drogerije.

Samotestiranje tudi za obšolske dejavnosti

Nekoliko pa se zaplete pri obisku zdravnika. Čeprav je v odloku navedeno, da je dostop brez PCT-pogoja mogoč le v nujnih primerih, pa določa tudi, da lahko starš ali skrbnik brez pogoja PCT spremlja k zdravniku otroka do dopolnjenega 15. leta. To bi si bilo mogoče razlagati tudi na način, da staršu PCT-pogoja ni treba izpolnjevati, otrok do 15. leta pa mora biti bodisi prebolevnik, cepljen ali testiran. Vindišar priznava, da je to v odloku nekoliko nejasno formulirano, in pojasnjuje, da za obisk zdravnika otrok do 15. leta ne potrebuje izpolnjenega PCT-pogoja, temveč je dovolj, da se pred tem doma testira s testom, ki ga je dobil brezplačno v lekarni za prostovoljno samotestiranje za šolo, in ga prinese s sabo k zdravniku. Očitno oblast tudi tu stavi na zaupanje, saj iz hitrih testov za samotestiranje ni mogoče razbrati, ne kdo ga je opravil ne kdaj ga je opravil. Torej bi lahko otrok k zdravniku prinesel tudi že več tednov star test. Po odloku bo test za samotestiranje otrokom med 12. in 18. letom zadostoval tudi za obiskovanje obšolskih dejavnosti, kot so nogomet, gimnastika ... Prav tako ga bodo morali prinesti s sabo na trening, samotestirati pa se bo treba enkrat tedensko.

Glede nošenja maske med izjemami ostajajo otroci do dopolnjenega šestega leta, osnovnošolci do vključno petega razreda, kadar so v matičnem oddelku, učenci glasbene šole do vključno drugega razreda, vzgojitelji ter višje- in visokošolski učitelji, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta