"Pedagoška zaposlitev Simone Kustec nima prepričljive ekonomske osnove." Kaj odgovarjajo na primorski univerzi?

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
03.06.2022 10:27

V sindikatu se sprašujejo, ali je zaposlitev nekdanje ministrice za izobraževanje na Univerzi na Primorskem plačilo za pretekle usluge. Protikorupcijsko komisijo pozivajo, naj zadevo razišče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simona Kustec in Mitja Slavinec
Robert Balen

Potem ko smo v Večeru razkrili, da je zdaj že nekdanja ministrica za izobraževanje Simona Kustec novo zaposlitev dobila na Univerzi na Primorskem (UP), so se danes s pismom odzvali v Visokošolskem sindikatu (VSS). V sindikatu trdijo, da "pedagoška zaposlitev politologinje Simone Kustec na UP nima prepričljive ekonomske osnove". Zapisali so, da na Fakulteti za management obstaja študijski program Politologije, a je univerza že pred leti zamrznila njegovo redno izvajanje zaradi premajhnega vpisa in odpustila večino izvajalcev. V študijskem letu 2022/23 bo študijski program izvajala le kot izredni študij, na katerem "praviloma ni zaposlitev, saj so finančni viri preveč nestabilni, sploh če se vpiše nekaj študentov kot v zadnjih letih". 

Simona Kustec si je prihodnjo službo uredila maja.
Robert Balen

Iz rektorata UP so sicer pojasnili, da področje politologije v "skladu s svojo strateško usmeritvijo razvijajo že nekaj časa in je kadrovsko podhranjeno, a v sindikatu menijo, da je morda odgovor na vprašanje, iz kakšnega motiva se je UP odločila za njeno zaposlitev, drugje. Navajajo predlog sklepa ministrice o razrezu sredstev Institucionalnega stebra financiranja po novem raziskovalnem zakonu med univerze in inštitute. Iz predlaganega razreza, pišejo v sindikatu, naj bi izhajala privilegirana  obravnava Univerze v Mariboru, kamor se vrača dosedanji državni sekretar Mitja Slavinec, in Univerze na Primorskem. "Glede Slavinca smo se v bližnji preteklosti že nekajkrat prepričali, da si zna dobro postlati, zdaj se je izkazalo, da tudi ministrica v zaključku mandata ni stala križem rok."

Čeprav sindikat zapiše, da po njihovih informacijah omenjeni sklep o razdelitvi sredstev ni bil sprejet - ali je bil ali ne, smo povprašali na ministrstvu in na odgovor še čakamo -, menijo, da že namera po finančnem favoriziranju bodočega delodajalca kaže znake korupcije. Zato komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) in druge pristojne institucije pozivajo, da zadeve raziščejo.

Na UP nam majskega razpisa, na katerega se je prijavila Kustec, niso posredovali. Prav tako nam niso odgovorili, koliko kandidatov se je prijavilo. A ko smo videli razpis, ki smo ga pridobili od zavoda, lahko sklepamo, da je malo verjetno, da ga je sploh kdo opazil. Rok za prijavo je bil natanko tri dni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta