Pedagoški inštitut: Vlada je Žagarja zavrnila s trditvami, ki ne držijo

STA, Va
17.11.2021 14:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Igor Ž. Žagar 

Za znanstveni svet Pedagoškega inštituta je vnovična vladna zavrnitev soglasja k imenovanju Igorja Ž. Žagarja za direktorja nič drugega kot še eno izčrpavanje zavoda in poskus njegove destabilizacije, pišejo v izjavi za javnost. Očitno smotrno upravljanje z javnim raziskovalnim zavodom ni v interesu vlade, so se oglasili.

Upravni odbor inštituta je Žagarja septembra podelil nov petletni mandat, za pridobitev soglasja ustanovitelja pa je sklep o imenovanju direktorja posredoval ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Ker soglasja niso dočakali skoraj dva meseca, ga je upravni odbor 9. novembra imenoval za vršilca dolžnosti direktorja, saj da je le tako možno zagotoviti nemoteno delo inštituta. Vlada pa je ta sklep prejšnji teden obravnavala in sklenila, da soglasja ne da. Do podobnega zapleta je prišlo že lani, ko Žagar prav tako ni dobil soglasja, zato je po izteku funkcije vršilca dolžnosti moral Pedagoški inštitut razpis ponoviti.

Po oceni valde kandidat ni izkazal vizije razvoja Pedagoškega inštituta in ni predstavil razvojnih rešitev za inštitut, kot so financiranje, organizacija glede projektov in sodelovanja z univerzami. V znanstvenem svetu takšno utemeljitev v celoti zavračajo, saj je bila vizija predstavljena tako njim kot upravnemu odboru, njen glavni del pa predstavljajo prav razvojne rešitve v okviru obstoječe znanstvene politike.

"Glede na druge primere vladnega poseganja v institucije nas ne bi smelo več presenečati, da vlada tako vehementno navaja trditve, ki ne držijo, kar je vedno mogoče preveriti v viziji," so zapisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta