Peščica najbolje plačanih naj plača več

Jelka Zupanič
18.10.2019 19:29

Potem ko je koalicijski peterček svoji vladi sporočil, da bi okoli 3900 najbolje plačanim v državi zaračunal več dohodnine, so razočarani delodajalci napovedali, da je čas za razvojno kapico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Bertoncelj bo zagovarjal proračun konec novembra, lestvico pa že v sredo.
Robert Balen

"Denarja je dovolj, vendar se moramo obnašati gospodarno," je finančni minister Andrej Bertoncelj potegnil črto pod predstavitvijo predlaganih proračunov 2020 in 2021. Tako so še člani odbora za finance storili svoj prvi korak k presoji, kaj bi veljalo v vladnih predlogih proračunov, za katera je finančni minister trdil, da prinašata razvoj, socialo in plače, izboljšati še s poslanskimi dopolnili. A do tretjega ponedeljka v novembru, ko naj bi bila tudi proračuna na poslanskih mizah, je še daleč. Vlada naj bi odboru najpozneje do 6. novembra vrnila dopolnjena predloga proračunov. Če bi to seveda zahtevale gospodarske razmere in če bi ocenila, da bo upoštevala tokratne odločitve odbora za finance, katera poslanska dopolnila podpira in katerih ne.

 

Bertoncelj ni bil za znižanje praga na 72 tisočakov

Če odločitve o proračunskih amandmajih ta hip še niso vroč kostanj, četudi je pri proračunu v igri zgolj in samo denar, pa je delodajalce že dodobra pogrelo sporočilo vladajoče koalicije, da ne podpira takega dviga meje za vstop v najvišji dohodninski razred, kot ga je predlagala njena lastna vlada. Peterček je podpisal 8000 evrov nižjo mejo za vstop v peti dohodninski razred kot vlada oziroma vsega 1060 evrov višjo, kot velja ta hip. Vlada bi mejo dvignila za 9060 evrov oziroma na 80 tisočakov in prav tako ohranila 50-odstotno davčno stopnjo. Koalicija bi v svojo mejo ujela posameznike z več kot petkratnikom povprečne plače, vlada bi tiste s šestkratnikom razbremenila mesečno za 166 evrov ali 12-krat bolj kot delavce s povprečno plačo, ki bi bili na boljšem vsak mesec za 13 evrov neto plače.

Delodajalci bi zdaj še socialno kapico

Koalicija pa je svoj predlog lestvice (objavljamo jo spodaj) podprla z osmimi glasovi za (in petimi proti). In četudi je bil Bertoncelj proti: "Podpiram tak predlog dohodninske lestvice, kot sem ga dal na sejo vlade." Koalicija je v obrazložitvi dopolnila spomnila, da je cilj zlasti razbremenitev srednjega sloja, medtem ko vladni predlog "nesorazmerno razporeja razbremenitev k zavezancem z dohodki od dveh oziroma treh povprečnih plač".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta