Peter Gregorčič z veliko večino izvoljen za predsednika programskega sveta RTV Slovenija

Va, STA
16.02.2022 17:44

Dobil je 28 glasov, zadostovalo bi jih 15.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Crnkovič

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) v novi sestavi, ki bo deloval v mandatnem obdobju 2022 do 2026, bo vodil Peter Gregorčič s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, v zadnjem času v vladajoči opciji naklonjenih medijih pogost komentator političnega dogajanja. Položaj namestnika predsednika je prevzel Andrej Prebil. Za izvolitev novega predsednika programskega sveta je glasovalo 28 svetnikov, imenovanje Prebila jih je potrdilo 21. Za izvolitev predsednika programskega sveta je potrebnih najmanj 15 glasov svetnikov.

Programski svet v skladu z zakonom o RTV Slovenija med drugim na predlog generalnega direktorja sprejema programske standarde in programske zasnove, programsko-produkcijski načrt in programske sheme, redno obravnava uresničevanje sprejete programske zasnove in produkcijskega načrta ter daje generalnemu direktorju navodila v zvezi z odpravljanjem pomanjkljivosti na teh področjih. Poleg tega obravnava pripombe in predloge gledalcev in poslušalcev programov RTV Slovenija ter se do njih opredeli. Prav tako programski svet daje mnenje o predlogu finančnega načrta, imenuje in razrešuje generalnega direktorja RTV Slovenija ter daje predhodno soglasje k imenovanju in razrešitvi direktorja radia in direktorja televizije.

Programski svet RTVS sestavlja 29 članov, od katerih na predlog registriranih verskih skupnosti imenuje dva člana predsednik republike. DZ imenuje 21 članov, od tega 16 na predlog gledalcev in poslušalcev programov RTVS, pet članov pa na predlog političnih strank. Tri člane izvolijo zaposleni na RTVS, po enega člana pa imenujejo madžarska in italijanska narodna skupnost ter Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta