Peter Svetina skozi prvo parlamentarno sito, SDS še molči

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
24.01.2019 12:39

Potem ko so Svetini kot kandidatu za varuha človekovih pravic podporo napovedali še v Levici in SNS, njegova izvolitev ne bi smela biti vprašljiva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Svetina je na javni predstavitvi dejal, da bo tečen in odločen. 
Robert Balen

Brez glasu proti so se danes člani parlamentarne mandatno-volilne komisije strinjali, da je 53-letni specialni pedagog Peter Svetina primeren za prihodnjega varuha človekovih pravic.
Potem ko sta v minulih dneh podporo Svetini napovedali tudi Levica in SNS, izvolitev Svetine kljub zahtevani dvotretjinski večini oziroma 60 glasovom ne bi smela biti vprašljiva. Ob omenjenih in koalicijskih strankah ima Svetina, ki je trenutno direktor Zavoda za socialno podjetništvo na podeželju Grunt, tudi podporo NSi. Predstavnik slednje, poslanec Jožef Horvat je bil tudi edini, ki se je prijavil k razpravi. Horvat je dejal, da Svetino odlikuje čustvena inteligenca. Je oseba z integriteto in izrazitim občutkom za sočloveka, v želji delati v korist ljudi pa se je pripravljen spopasti z največjimi ovirami. Zato, tako Horvat, je imel predsednik republike pri izbiri srečno roko.​ SDS so do sedaj še ni javno opredelila do primernosti kandidata za ombudsmana. 
O izvolitvi Svetine za petega varuha človekovih pravic v samostojni Sloveniji bodo poslanci glasovali prihodnji teden na redni parlamentarni seji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta