Petkovi protestniki napovedujejo ovadbo proti Janši. Odzvali so se tudi na besede ministra Hojsa

Miha Raičevič
17.09.2021 15:36
Petkovi protivladni protestniki tudi za danes napovedujejo protestni shod na Trgu republike. Odzvali pa so se na besede notranjega ministra Aleša Hojsa, ki jih je primerjal s fašisti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petkovi protivladni protestniki
Robert Balen

V sporočilu za javnost so zapisali, da je prišel čas za ustavitev korupcije, pri tem pa so odgovornost zanjo pripisali premierju Janezu Janši. Napovedali so, da bodo na pristojne inštitucije vložili kazensko ovadbo zoper njega zaradi suma korupcije in "sprožili vse potrebne pravne postopke"

Hkrati napovedujejo, da se bodo zoperstavili poskusu razdelitvi ljudstva in polarizaciji družbe, kar da se vedno bolj očitno kaže pri vprašanju epidemije. Prav to pa naj bi po njihovih besedah vlada skušala izkoristiti, "ne le za lastne dobičke, temveč tudi z ustvarjanjem konfliktov".

Odzvali so se tudi na sredin nasilni protest proti PCT pogoju. Poudarili so, da se je ponovil lanski protest 5. novembra. "Člani navijaških skupin, obritoglavci in druge organizirane skupine so se pomešale med protestnike in s svojim delovanjem zagotovile povod za represivne ukrepe, solzivec in ponovno špricanje z vodnim topom," so zapisali. 

Hojsu očitajo nedopustno manipulacijo

Pri tem so zanikali izjave notranjega ministra Aleša Hojsa, ki jih je včeraj v oddaji Odmevi obtožil, da so prav oni odgovorni za nasilje, ki se je zgodilo lani na omenjeni datum. Hojs je trdil, da je šlo za petkov protest, čeprav je bil 5. novembra lani četrtek. Zapisali so: "Organizatorji tega protesta niso imeli nikakršnih povezav s petkovim protestnim gibanjem, še več v protestnem gibanju smo že PRED samim protestom medije in javnost jasno opozorili na možnost vnaprej pripravljenih koordiniranih nasilnih akcij, povedali, da protesta nikakor ne podpiramo, in pozvali k neudeležbi na protestu!"

Letak petkovega protestnega gibanja o protestu 5. novembra lani, ki so ga širili še pred nasilnim protestom na omenjeni datum.
Petkovo Protestno Gibanje

Zanikali so tudi Hojsove besede, da si petkovi protestniki želijo strmoglaviti vlado brez volitev. Poudarjajo, da se ves čas zavzemajo za izvedbo predčasnih volitev. Primerjavo s fašizmom, ki jo je včeraj prav tako uporabil Hojs, pa so označili za absurdno ter dodali, da gre za "primer očitno nedopustne manipulacije".

"Protestniki nismo kriminalci ali družbeni odpadniki. Premišljeno, odgovorno in argumentirano se (skladno z našimi ustavnimi pravicami) zoperstavljamo delovanju vlade že več kot leto in imamo glede na javnomnenjske raziskave podporo večine prebivalstva," so še dodali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta