Hojs nasilni protest povezal s petkovimi protesti in potegnil vzporednico med petkovimi protestniki ter fašisti

Miha Raičevič
16.09.2021 22:47
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Aleš Hojs je dejal, da je policija imela informacije, da bo šlo za miroljuben protest.
Robert Balen

Minister Aleš Hojs je v oddaji Odmevi na TV Slovenija povedal, da so bili s predmetov, ki so jih protestniki sinoči metali v parlament, odvzeti vzorci DNK. To bo po njegovih besedah omogočilo, analizo, s pomočjo katere bodo odkrili tiste, ki so povzročili škodo. Verjame, da bo preiskava "kar nekaj časa trajala" in da bodo storilci odkriti. Storilci so bili dobro povezani in usklajeni v napadih na policiste, tudi, ko so slednji uporabili vodni top in solzivec. 

Policija ni imela informacij, da naj bi na shod prišli tudi nasilneži, naj bi pa te informacije imel organizator protesta, je povedal Hojs in dodal, da bi jih moral sporočiti policiji, če jih je res imel. Pred njegovim pogovorom z voditeljico je bil namreč predvajan prispevek, v katerem je vodja stranke Resni.ca Zoran Stevanovič povedal, da so "prejemali informacije, da prihajajo plačani aktivisti, ki bodo naredili problem, zato, da okrnijo tako veličasten protest"

Sicer pa je Hojs pohvalil delo policije. Ocenil je, da so policisti dobro opravili delo in razmeroma zgodaj uporabili vodni top in solzivec ter tako preprečili eskalacijo nasilnih protestov.

Po njegovem mnenju so bili sinočnji protesti posledica tega, kar se dogaja že več kot 70 tednov ob petkovih protestih. "To da so petkovi protesti miroljubni ali kaj podobnega, lahko trdijo samo naivneži. Petkovi protesti so samo replika tistih protestov, ki so jih izvajali v prvi polovici prejšnjega stoletja fašisti," je še povedal Hojs in dodal, da so fašisti vzklikali "Ulice so naše", "Ne rabimo volitev", in "Razpustimo parlament". Petkove proteste je še povezal s početjem nacistov v Celju pred drugo svetovno vojno. "Ko so terorizirali slovenski narod," je dodal. 

Na pripombo voditeljice, da petkovi protesti niso bili nasilni, pa je dejal, da to ne drži in hkrati spomnil na protest 5. novembra lani, ta se je zgodil sicer v četrtek, petkovi protestniki pa so se od tega takrat distancirali. "Na tiste proteste so posebej vabili poslanci stranke SD," je povedal Hojs. "Mislim, da si ne zatiskamo oči in rečemo bobu bob," je uporabil prispodobo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta