PISALI S(M)O LETO 2019: Ne gori samo hiša

Ne popravljamo več le podnebja, ustaviti je treba rekordno izumiranje vrst, kronično zastrupljanje in plastificiranje planeta, popraviti prehranske verige, začenši s pridelovalno zemljo ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še vedno se je izkazalo, da narava prej ali slej vrne klofuto. Ponavadi hitreje in močneje, kot jo je dal človek. 
Bojan Šinko

"Živimo na pragu množičnega izumrtja, naše podnebje se lomi, ampak vse to lahko popravimo. Prenehanje uporabe fosilnih goriv ne bo dovolj, imamo veliko rešitev, ampak pozabljamo tisto, ki je naravnost pred nami." Odgovor so seveda velikanske naprave, ki se gradijo same in zaklepajo ogljik ter večajo biodiverziteto - drevesa. Nekako tako gre pogovor med dvema paradnikoma vse širšega in močnejšega gibanja na svetu - Greto Thunberg in Georgeem Monbiotom. Ne v tako dobro zvenečih parolah kot "Naša hiša gori" in "Kako si drznete", ampak v zgornjem sporočilu je veliko več substrata. Vsebine, o kateri bi v trenutku, ko je jasno, da je planetu hudo slabo, morali razmisliti in premisliti. Ne popravljamo več le podnebja in koncentracij ogljikovega dioksida, ustaviti je treba pospešeno izumiranje vrst, kronično zastrupljanje in plastificiranje planeta, popraviti prehranske verige do vsaj približne vzdržnosti, začenši s pridelovalno zemljo. Skratka, zadeve so preresne, da bi se zreducirale na medgeneracijski ali medcelinski boj, kdo je v zrak spustil več toplogrednih plinov in kdo je bolj kriv. Kot bi zdravnik dolgoletnemu kroničnemu sladkornemu bolniku zdravil le težave z očmi, spregledal pa bi sladkorno in to, da bolnik vsak dan poje pladenj slaščic. Ali še huje, bolezen bi v splošnem zanikal, pacienta lepo potrepljal po ramenih in mu stisnil v pest homeopatsko granulo.

Sašo Bizjak
Robert Balen
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta