(PISMO BRALCA) Vozniki motorjev za motokros so vladarji pohorskih gozdov

13.08.2024 06:00

Kakšno razmišljanje ostane ekološko zavednemu državljanu, ko prebere takšen predlog zakona?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jurij Berložnik

V javni razpravi je predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o ohranjanju narave, ki v uvodnem delu predstavlja razloge za sprejetje predlaganega zakona. Med drugim navaja problematiko vožnje z motornimi vozili v naravnem okolju.

V Wikipediji je opisan pojem naravno okolje, med drugim je navedeno: "Naravno okolje je nasprotje grajenega okolja, ki vsebuje področja in komponente, ki so pod velikim vplivom človeka. Neko geografsko območje velja za naravno okolje, če je človeški vpliv tam zmanjšan pod določeno mejo."

Navedena razlaga naravnega okolja, projicirana na SV Slovenijo, pojasnjuje, da je na tem delu Slovenije zelo malo naravnega okolja, primeri so pragozd Šumik, Črno jezero, Lovrenška jezera, Črni vrh.

Iz navedenega je zapisano v predlogu o problematiki vožnje z motornimi vozili v naravnem okolju neprimerno. Za reševanje problematike tovrstne vožnje z motornimi vozili bi bilo potrebno v tem delu zakona razširiti definicijo območja na vsa območja izven cest s petmetrskim odstavnim pasom ali na vsa zemljišča, kjer je raba določena kot kmetijsko ali gozdno zemljišče. Le tako bi bila podana podlaga, da bi lahko učinkoviteje preganjali kršitelje, ki z vozili na motorni pogon uničujejo kmetijske in gozdne površine in pripadajočo infrastrukturo.

Nadalje uvodna razlaga problematike vožnje z motornimi vozili v naravnem okolju navaja neustrezno višino kazni za kršitelje, ta je zgolj 40 evrov, ter predlog, naj se problematika glob in prekrškov za to področje ustrezno uredi.

V 2. točki, "Cilji, načela in poglavitne rešitve predloga zakona", v poglavju z naslovom "Ureditev problematike vožnje v naravi, izboljšave nadzora in zvišanje glob", je navedenih nekaj predlogov za dopolnitev členov 153, 153a, 155, 160, 160a in 161. Žal je iz predlaganega besedila evidentno, da predlog dopušča nemoteno uničevanje kmetijskega in gozdnega zemljišča na območju SV Slovenije ter postavlja voznike z motorji za motokros v položaj, ko lahko po tem zakonu neovirano uničujejo gozdove na območju Pohorja. Vožnja z motorji za motokros se prične v vasi ob vznožju Pohorja in poteka po gozdovih na vrh Pohorja. Celotne Slovenske gorice, Haloze, Prekmurje, Goričko in drugi deli Slovenije, kjer se uničuje narava, so pod 1000 m n. v. Čemu takšni predlogi v zakonu?

Tako se v tem delu predloga zakona zazna opuščanje v uvodu navedene namere o neustrezni višini kazni za kršitelje ter namere, da se to področje bolje uredi.

V IV. poglavju, ki nosi naslov "Besedilo členov, ki se spreminjajo", so v členu 153.a predlagane spremembe zakona, ki pomenijo, da ni nameravan zaseg motornega vozila in da se vožnja z motornimi vozili na kmetijskih površinah in v gozdovih ne želi ustrezno sankcionirati na večini ozemlja RS. Kajti navedeno je, da se vozilo na motorni pogon odvzame nad zgornjo gozdno mejo. To je praktično le v alpskem svetu na nadmorski višini nad cca 1800 m n. v. V praksi to pomeni, da je odvzem predviden le kršitelju, ki se vozi po dolini Triglavskih jezer ali po območju od Vogla proti Rodici ali podobno.

Iz vsebine, predlagane v členih 160, 160a in 161, je razvidno, da predlog ne zvišuje globe za voznike vozil na motorni pogon, ki kršijo zakon, saj je v členu 161 v 4. alineji predlagana globa od 40 do 100 evrov, kar je enako sedanji zakonodaji. Navedeni predlog v tej točki zanika vse namere, izražene v uvodu, kjer razlaga problematiko vožnje z motornimi vozili v naravnem okolju, navaja neustrezno višino kazni za kršitelje ter predlaga, naj se problematika glob in prekrškov za to področje ustrezno uredi.

Ko ekološko ozaveščen občan, lastnik gozdov, ljubitelj narave, prebira takšen predlog zakona, kmalu spozna zavajajoče namere predlagateljev. V uvodu predlagatelj izpostavlja problematiko vožnje motornih vozil v naravnem okolju in namero, da je potrebno poseči po močnejših sankcijah, katerih posledica bo pozitiven učinek na naravo. Skozi vsebino predloga se zazna, kako ta namera počasi usiha, in v členih zakona o sankcijah prebereš, da je namera nič spremeniti. Iz navedenega sledi sklep: vozniki motorjev za motokros so vladarji v pohorskih gozdovih, kajti to jim ta predlog zakona ponuja. Vladanje v gozdovih z motorji za motokros in motornimi sanmi povzroča veliko škodo na tleh, erozijo gozdnih tal v večjem obsegu, hrup v naravnem okolju, preplah, preganjanje prostoživečih živali, ogroženih živalskih vrst ter uničevanje mirnih con, kjer se razmnožujejo redke živalske vrste.

Kakšno razmišljanje ostane ekološko zavednemu državljanu, ko prebere takšen predlog zakona? Globoko se zamisli, kakšna oblast vlada v tej državi, s kakšno vestjo predajajo našo naravo zanamcem. Hkrati se postavi vprašanje, zakaj ljudstvo po eni strani tako opeva ohranitev narave, zeleni prehod, zeleni turizem, a hkrati tolerira in sprejema uničevanje domačega naravnega okolja na Pohorju.

Drago Pregl, Pivola

Za predstavo in razmislek, v kakšnem stanju so gozdovi na Pohorju
Drago Pregl
Za predstavo in razmislek, v kakšnem stanju so gozdovi na Pohorju
Drago Pregl
Vladarji na motorjih ob popivanju in veseljačenju v pohorskih gostinskih lokalih svoje konjičke skrivajo ob kakšnih javnosti manj vidnih stenah ali za gostinskimi lokali.
Drago Pregl
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta